Svetlost uvek nadvladava laži i sile tame

Putin u video poruci preneo potresne i emotivne poruke. Svetlost uvek nadvladava laži i sile tame.

Sedma, Lenjingradska simfonija ruskog i sovjetskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča nastavlja da izaziva najjača osećanja i među novim generacijama, rekao je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, na 80. godišnjicu premijere tog dela, koje je prvi put izvođeno u opkoljenom Lenjingradu (Sankt Peterburg), tokom Drugog svetskog rata.

Danas, posle mnogo decenija, Šostakovičeva Lenjingradska simfonija nastavlja da izaziva najjača osećanja u novim generacijama. U njima se nalazi gorčina gubitka i radost pobede, ljubav prema Otadžbini i spremnost da se ona brani. I to je dokaz stvarnog, velika umetnost, gde za sva vremena nastaju velika dela koja veličaju prave, večne vrednosti, ujedinjuju ljude svih uzrasta, nacionalnosti i veroispovesti, afirmišu istinu i svetlost, koja uvek nadvladava laži i sile tame – rekao je Putin u video poruci učesnicima i gledaocima izvođenja Šostakovičeve Sedme simfonije.

Predsednik je napomenuo da je direktan prenos koncerta potresao ceo svet, dok je opsada Lenjingrada trajala već 11 meseci.

Njene muzičke teme dirljivo su govorile o najtežim iskušenjima, o bolu, o velikoj tuzi. Ali glavna je bila zaista proročanska afirmacija pobede, a to je učvrstilo veru Lenjingrađana, celog sovjetskog naroda, svih onih koji su borili protiv nacizma, u trijumfu humanizma i pravde – rekao je Putin.

U utorak uveče Sveruski omladinski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Jurija Bašmeta izveo je Lenjingradsku simfoniju na Vasiljevskom ostrvu u centru Sankt Peterburga. Počasni gosti na koncertu su veterani i ljudi koji su preživeli blokadu.

Šostakovičeva sedma simfonija je prvi put izvedena 1942. godine u izgladnelom Lenjingradu. Orkestar iznurenih muzičara je svirao kompoziciju koja je prihvaćena kao simbol ruskog otpora i u Sovjetskom Savezu i na zapadu.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Novosti