Britanija Žrtve koje su pre deceniju primile zaraženu krv

Britanija je imala na hiljade žrtava zaraženih HIV-om i hepatitisom C putem transfuzije krvi, a tek posle decenije dobiće odštetu, saopštila je britanska vlada.

Isplata od 100.000 funti (121.000 dolara) svakoj žrtvi je privremena nakon što je Brajan Langstaf, predsedavajući javne istrage o dugotrajnom skandalu, prošlog meseca preporučio da se odmah isplate pre nego što se sačeka da se završi istraga.

Bivši sudija Višeg suda rekao je da je „moralni slučaj za odštetu van sumnje“.

Vlada je u sredu saopštila da će isplate bez poreza preživelima skandala i ožalošćenim partnerima žrtava za koje se procenjuje da su umrli od kontaminirane krvi, biti izvršene do kraja oktobra.

Hiljade ljudi sa hemofilijom zaraženo je hepatitisom C i HIV-om nakon transfuzije krvi, koja je dolazila uglavnom iz Sjedinjenih Država, preko državne Nacionalne zdravstvene službe (NHS) 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih.

Britanija je zbog nestašice krvnih proizvoda kupovala veliki deo svojih zaliha od američkih dobavljača čiji su donatori, uključujući zatvorenike i druge grupe sa visokim rizikom od infekcije, bili plaćeni za njihovu krv.

Procenjuje se da je 2.400 pacijenata umrlo nakon što su se zarazili kontaminiranim krvnim proizvodima 1970-ih i 1980-ih

Prethodna istraga zaključena 2009. godine pokazala je da su ministri trebali da reaguju ranije kako bi britanske zalihe krvi učinile samodovoljnijim kako bi se smanjilo oslanjanje na uvoz.

Presuda Višeg suda iz 2017. omogućila je žrtvama i njihovim porodicama da traže odštetu preko britanskog pravosudnog sistema.

U saopštenju, premijer Boris Džonson je priznao da „ništa ne može nadoknaditi bol i patnju koje su pretrpeli oni koji su pogođeni ovom tragičnom nepravdom“.

Ali on je dodao da vlada „poduzima radnje kako bi postupila ispravno prema žrtvama i onima koji su tragično izgubili svoje partnere tako što će se pobrinuti da ove privremene isplate dobiju što je prije moguće“.

Međutim, aktivisti kampanje kažu da u saopštenju nije prepoznata većina članova porodice pogođenih skandalom. Koji će propustiti ovaj niz privremenih plaćanja.

Kada se javna istraga završi sledeće godine, očekuje se da će se dati konačne preporuke o odšteti za ovu širu grupu ljudi. Uključujući ožalošćene roditelje i decu ovih žrtava.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji