Džinovska lignja Da li je rod Krakenu ili Lignjoslavu

Retko viđena džinovska lignja koja se obično nalazi duboko u okeanima otkrivena je mrtva na plaži u Kejptaunu u Južnoj Africi. Samo nekoliko meseci nakon što je još jedna ogromna lignja pronađena nekoliko kilometara dalje. 

Tim Di je u utorak naleteo na leš džinovske lignje na plaži Skarboro, blizu Rta Dobre Nade.

Di je na društvenim mrežama podelio slike i video snimak ogromnog stvorenja, koji pokazuju karakteristično ogromno oko lignje.

Ogromna vrsta lignje jutros je pronađena na plaži Skarborou – napisao je on.

Šta te briga, Mobi Dik?

Njegov video prikazuje morskog biologa kako istražuje trup dok povlači meso da bi otkrio kljun lignje, koji koristi za lov i ishranu. Kljun je otprilike veličine naučnikove pesnice.

Džinovska lignja se retko viđa i žive u dubokim vodama, uglavnom provode većinu svog vremena između 0.2 km i 1 km ispod površine okeana.

Prvi put kada je ova neuhvatljiva vrsta snimljena živa bilo je to 2006. godine kod ostrva Ogasavara u Japanu.

Njihova prava rasprostranjenost širom sveta nije poznata zbog oskudnog viđenja živih, ali su njihovi leševi pronađeni nasukani širom sveta.

Nije neuobičajeno da se ogromna lignja nađe nasukana, ali to nije svakodnevna pojava – rekao je za News24 menadžer za obalu Kejptauna Greg Olofs.

Poslednji leš u Kommetjie bio je pronađen pre oko sedam meseci. To su stvorenja koja žive u dubokom okeanu koja se s vremena na vreme nasukaju.

Prethodna lignja je pronađena samo nekoliko km niz obalu i bila je u mnogo gorem stanju u poređenju sa onom pronađenom ove nedelje. Portparol SPCA Cape of Good Hope Džon Fridman rekao je da su ribari zgrabili oči, kljun i pipke, ostavljajući samo mesnato telo. Uzorci su uzeti iz ostataka pre nego što je stvorenje bačeno nazad u more.

Džinovska lignja, kao i kolosalna lignja, njihov veći rođak, najveći su od svih glavonožaca.

Ogromna lignja poput one koja je naplavljena u Kejptaunu može narasti do 13 metara.

Kao i drugi glavonošci, džinovske lignje imaju osam krakova i dva dodatna pipka za hranjenje, koji su obloženi velikim usisnim čašama prečnika između 5 cm. Smatra se da ove sisaljke pomažu lignji da se uhvati za plen i povuče ih ka svom oštrom kljunu u sredini ruku. Ovaj kljun zatim seče plen na komade veličine zalogaja, koje dalje razlaže organ nalik jeziku, nazvan radula, unutar kljuna.

Džinovska lignja poseduje najveće oči u životinjskom carstvu, koje, prema National Geographic-u, mere do 25 cm u prečniku. (Prosečan tanjir za večeru je otprilike iste veličine.) Smatra se da su oči ove veličine evoluirale da bi pomogle lignjama da uhvate delove svetlosti ili bioluminiscencije u svom dubokom morskom domu.

Imaju malo predatora zbog svoje veličine i dubine njihovog staništa. Međutim, oni su omiljeni plen kitovima i često se nalaze uz njihovim stomacima, kao i južnih ajkula i povremeno kitova ubica.

Uzorci prikupljeni sa leševa iz Skarboroa biće sakupljeni i odneti u Južnoafrički muzej Iziko u Kejptaunu na proučavanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji