Britanska vlada upozorava stanovništvo na moguća isključenja struje na zimu

U svetlu nestašice energije, britanska vlada je navodno izradila planove koji bi mogli da dovedu do toga da se šest miliona domaćinstava suoči sa „racionalnim“ korišćenjem električne energije.

Kako je Velika Britanija obećala da će prekinuti uvoz ruske nafte do kraja godine, Vlada je spremna da pojača svoje snabdevanje električnom energijom produženjem veka trajanja uglja i zastarelim nuklearnim elektranama.

Prema izveštaju Tajmsa, vladino modeliranje „razumnog“ najgoreg scenarija predviđa značajne nestašice gasa zimi ako Rusija odluči da prekine dodatne isporuke EU.

Početkom sledeće godine, Velika Britanija bi mogla da „racionalno“ štedi struju tako što će do šest miliona domova u Velikoj Britaniji biti bez nje uglavnom u jutarnjim i večernjim satima.

Ova planirana smanjenja mogla bi da potraju više od mesec dana i verovatno bi izazvala dalji rast cena energije i ostavile britanski BDP niži od predviđenog.

Vlada ima čak i lošiji model za situaciju u kojoj Rusija prekida sve isporuke EU.

U nastojanju da spreči takve nestašice, poslovni sekretar Kvasi Kvarteng je pisao čelnicima tri preostale britanske elektrane na ugalj da ih zamoli da ostanu otvorene duže nego što je planirano.

Ove elektrane na ugalj trebale su da budu zatvorene u septembru u skladu sa planovima zemlje da postupno ukine ugalj do 2024. kako bi se smanjile emisije.

Vlada bi zastareloj Hinklej Point B, nuklearnoj elektrani u Somersetu, mogla da produži rad još na 18 meseci.

Nuklearna elektrana stara 50 godina, koja je trebalo da bude ugašena ovog leta, mogla bi da obezbedi Velikoj Britaniji dodatnih 1 GW električne energije u kratkom roku.

Dok Velika Britanija kupuje samo četiri odsto svojih zaliha prirodnog gasa iz Rusije, veze te zemlje sa evropskim tržištima znače da je u opasnosti od rasta i pada cena energije u EU, uprkos velikom potencijalu Velike Britanije za proizvodnju obnovljive energije.

Strahovi među ministrima su da bi, prema „najgorim scenarijima“, gas koji teče iz Norveške u Veliku Britaniju mogao da se prepolovi u snabdevanju zbog povećane potražnje iz EU.

Velika Britanija bi takođe mogla da vidi da se uvoz tečnog prirodnog gasa, koji se u zemlju dovozi tankerima, prepolovi zbog veće konkurencije.

Portparol Odeljenja za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju rekao je novinskoj agenciji PA da Velika Britanija „nema problema sa snabdevanjem gasom ili električnom energijom, a vlada je u potpunosti spremna za svaki scenario, čak i za one koji su ekstremni.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: The Times