Bugarski Parlament izglasao nepoverenje vladi premijera Petkova

Parlament u Sofiji izglasao je nepoverenje vladi Petkova, čiju su smenu zatražili poslanici opozicije tvrdeći da politika njegovog kabineta vodi u bankrot.

Osim ekonomije, teme sukoba su i veto na početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, ali i borba protiv korupcije.

Na zahtev opozicije, bugarski parlament je raspravljao o poverenju vladi, na čelu sa Kirilom Petkovim.

Agencija Rojters prenosi da je vlada izgubila na glasanju. Parlament je izglasao nepoverenje vladi sa 116 glasova podrške nasuprot 123 glasa za nepoverenje.

Vladu je, pre desetak dana, napustila stranka ITN Slavija Trifonova, navodeći da premijer Kiril Petkov vodi državu u bankrot.

Protivnici bugarskog premijera pominjali su i izdaju nacionalnih interesa, tvrdeći da se premijer sa zapadnim diplomatama dogovorio da Sofija, konačno, skine veto sa početka pregovora Severne Makedonije i EU, a da se bugarski zahtevi „utope“ u preduslove koje Makedonci moraju da ispune kako bi napredovali ka članstvu u EU.

„Bilo mi je čast da budem na čelu vlade čiji su pad izazvali Deljan Peevski, Bojko Borisov, Slavi Trifonov i Elena Mitrofanova“, izjavio je Kiril Petkov odmah po objavljivanju rezultata glasanja.

Istovremeno je ispred Narodnog sobranja održano nekoliko protesta. Simpatizeri i protivnici kabineta Petkova opkolili su zgradu bugarskog parlamenta. Ispred zgrade Narodnog sobranja okupili su se građani koji podržavaju vladajuću koaliciju, dok se preko puta zgrade parlamenta održava protestni skup koji su organizovali opozicioni „Vazraždane“ i Pokret za prava i slobode.

Ranije danas je specijalno zbog glasanja o nepoverenju u parlament došao kontraverzni biznismen i poslanik Pokreta za prava i slobode Deljan Peevski, koji je, podsetimo, sankcionisan po Zakonu „Magnitski“ i retko prisustvuje sednicama Sobranja. Simpatizeri Pokreta dočekali su ga radosnim povicima.

Ispred i oko zgrade Narodnog sobranja pojačano je policijsko prisustvo.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters