Cena goriva neće biti niža i ako se stabilizovala

I dok je kod nas cena goriva naglo skočila nakon početka rata u Ukrajini, u SAD je ovaj skok cene bio još oštriji i šokirao je tamošnju javnost. Predsednik Džo Bajden je čak objavio da će SAD u narednih šest meseci iz državnih rezervi puštati u promet milion barela nafte dnevno. To je dovelo do stabilizacije cene goriva ne samo u Americi, već širom sveta.

Nakon početnog pada cene, ona se sada stabilizovala, jer je 18. aprila prosečna cena benzina u SAD bila niža za 2,5 centi po galonu u poređenju sa prošlom nedeljom. To znači da se bliži kraj smanjenju cene goriva koja je trajala tokom aprila, a cena galona je pala za oko 25 centi.

Trenutna prosečna cena benzina u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 4,06 dolara po galonu, što je 116,4 dinara po litri goriva. Najviše cene su na Zapadnoj obali gde je prosek 5,10 dolara po galonu (146,2 RSD/L), dok je benzin najpristupačniji na jugu države gde je prosečna cena 3,73 dolara po galonu (106,9 RSD/L).

Dizel je u Americi u proseku za dolar po galonu skuplji od benzina, a ovaj trend se nastavlja. Prosečna cena iznosi 5,10 dolara po galonu (146,2 RSD/L), što je tri centa skuplje nego prošle nedelje. Kada se pogledaju podaci, izgleda da cene benzina i dizela neće više padati, makar ne kratkoročno, a slična situacija se može očekivati i u Srbiji koja dosta zavisi od svetskog tržišta nafte i naftnih derivata.

Još uvek nije poznato kako će na cene goriva uticati činjenica da uskoro kreće letnja sezona, kada sve više ljudi putuje i ide na odmor.

Tradicionalno, cena goriva skače u ovom periodu, ali kao što smo videli nakon početka sukoba u Ukrajini, dešavanja na tržištu nafte mogu da dovedu do brzih i iznenadnih promena na benzinskim pumpama.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji