Makedonci i Bugari pustoše radnje na jugu: Veštačka nestašica hrane

Makedonci i Bugari pustoše srpske radnje na jugu naše države. Koriste dobru snabdevenost i povoljne cene da popune svoje zalihe, dok svet potresa ukrajinska kriza. Tako u Vranju nestašica jestivog ulja traje od vikenda, kada su razgrabljene zalihe iz prodavnica. Šećera fali još odranije, dok se brašno može nabaviti, ali uz ograničenje u količini.

Kupci kažu da se ove namirnice mogu naći u pojedinim prodavnicama po znatno višim cenama od zvaničnih, ali se dostupne količine brzo rasprodaju. Prema ovim izvorima, šećera je bilo poslednja dva dana u neuobičajenom pakovanju od 750 grama, po ceni od 150 dinara. Ponegde je prodaja ograničena na samo dva kilograma.

Brašna tipa 400 i 500 uglavnom ima u prodavnicama i marketima, ali je njihova prodaja ograničena na tri ili četiri kilograma po kupcu.

U malim radnjama i prodavnicama velikih trgovinskih lanaca u Leskovcu ima dovoljno svih osnovnih životnih namirnica, a zaposleni kažu da nisu primetili povećanje tražnje za ovim proizvodima.

Povremeno se desi da neko od kupaca pazari neuobičajene količine, ali se ulje, šećer i brašno kupuju kao i do sada. Cena ulja, u zavisnosti od proizvođača, nedeljama ne prelazi 200 dinara, šećer se prodaje po ceni od oko 90, a kilogram brašna za oko 80 dinara.

Međutim, to nije slučaj sa proizvodima od brašna, poput testenine, koji sada koštaju skoro dvostruko više. Poskupljuju i meso i mlečni proizvodi.

Cene svinjskog i junećeg mesa, u poslednjih mesec dana, povećane su za najmanje 100 dinara po kilogramu, a trgovci to objašnjavaju manjkom ponude na tržištu.

Kilogram svinjetine trenutno se prodaje za 570, a junećeg mesa za oko 900 dinara. Konstantno poskupljuje i piletina. Pileći batak, koji je mogao da se kupi za 250 dinara po kilogramu, sada košta 350 dinara.

Svakodnevno se menjaju i cene mlečnih proizvoda, a jedan od prodavaca kaže da je čaša jogurta, koja je koštala 16 dinara, više puta menjala cenu i da je dostigla iznos od 26 dinara, dok se pavlaka u čaši sada prodaje za 63, a koštala je 45 dinara. Jedino se bitno nije promenila cena mleka. U zavisnosti od procenta mlečne masti i proizvođača ona se kreće od oko 70, pa do 110 dinara.

Na području Pirotskog okruga nema nestašice prehrambene robe poput brašna, ulja, šećera, mleka, mesa i prerađevina. Posle početka sukoba u Ukrajini, mnogi žitelji ovog kraja su kupovali veće količine brašna koje je moglo da se pazari za 50 dinara po kilogramu u „Lidlu“ do nekih stotinak dinara za kilogram „senćanskog“ brašna.

BUGARI OBIČNO PAZARE VIKENDOM

Cene su i u okolnim leskovačkim mestima iste, gde takođe nema nestašica ili se pojave dok se ne popune rafovi i rezerve. Posle ublažavanja protivepidemijskih mera u susednoj Bugarskoj, ali i kod nas, ponovo su, najčešće subotom i nedeljom, počeli da dolaze kupci iz Bugarske koji rado pazare u mlekarama i mesarama, ali i na pijaci. Razlog interesovanja za našu robu su cene, ali i kvalitet robe, koja je, kako kažu komšije „naturalna“, odnosno prirodnog porekla bez GMO i mnogobrojnih aditiva.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji