Češka: Demonstranti u Pragu traže jeftinije energente

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u Pragu u centru grada kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom aktuelne vlasti. Demonstranti su zahtevali da se prestane sa naoružavanjem Ukrajine, prenosi Češki radio.

Prema podacima policije, na protestu, održanom u parku „Letna“ u centru češke prestonice, okupilo se oko 600 ljudi. Organizator akcije je „Nacionalni savet za obnovu“.

Demonstranti u Pragu su tražili smanjenje cena električne energije i prekid izvoza struje, kao i nacionalizaciju podzemnih skladišta gasa… Okupljeni su takođe kritikovali EU, NATO i pomoć Ukrajini – navodi se u saopštenju.

Pojedini demonstranti su nosili plakate sa natpisima: „Stop vladi“, „Premijeru Fijala, dosta – vi ste ratni huškači“, „Baze SAD – u SAD i biće mir“.

Nakon početka ruske specijalne operacije, zapadne zemlje počele su da uvode sankcije Moskvi, a posebno su se na meti našli ruski energetski resursi. Predsednik Rusije Vladimir Putin je naglasio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija SAD i njenih saveznika, ali da su sankcije zadale ozbiljan udarac globalnoj ekonomiji.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji