ministar-francuske-vlade-proglasio-je-italiju-neprijateljskom-zemljom

Francuski ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin kritikovao je italijansku vladu ove nedelje, tvrdeći da se Italija ponaša kao „neprijateljska zemlja“ Francuske nakon što je odbila da primi migrante koji su završili u Tulonu.

Darmanin je optužio italijansku vladu tokom sednice francuskog parlamenta, tvrdeći da se italijanska vlada na čelu sa premijerkom Đorđom Meloni ponašala kao neprijatelj Francuske jer je migrantskom NVO brodu Ocean Viking uskratila pristup luci u Italiji, iako je, naravno, bila odluka Francuske da ih umesto toga dovede u Tulon.

Veoma sam iznenađen da poslanici koji sebe nazivaju patriotama više vole da se obrušavaju na (francusku) vladu nego na Italijane – rekao je Darmanin obraćajući se političarki Nacionalnog skupa protiv masovnih migracija Matildi Paris.

„Zaista, gospođo, niste uvek patriotski nastrojeni kada morate da se udružite sa neprijateljima, onima koji u ovom trenutku napadaju Francusku“, dodao je, kao da je za imigracione politike Francuske kriva italijanska, a ne francuska vlada.

Poslanica Nacionalnog skupa i bivša predsednička kandidatkinja Francuske Marin le Pen kritikovala je Darmanjinove komentare.

Izjave ministra unutrašnjih poslova Gerarda Darmanina o Italiji su veoma ozbiljne. Da li bi Italija bila neprijatelj Francuske? Da li bi Italija, bratska i prijateljska zemlja, postala neprijateljska zemlja? Šta da radimo, rat? To su besmislene izjave – rekla je ona, prenosi list Il Giornale.

„(Francuska) vlada je naljutila Veliku Britaniju, žele da iznerviraju ceo svet“, rekla je Le Pen, misleći na neuspeh Makronove administracije da spreči da se Francuska koristi kao lansirna platforma za desetine hiljada migranata koji žele da stignu do Britanije. .

„Darmaninove izjave su neodgovorne“, dodala je ona.

Erik Zemor, još jedan bivši predsednički kandidat i lider nacionalne konzervativne političke partije Rekonkvista, takođe je kritikovao reči ministra unutrašnjih poslova Darmanina, napisavši na Tviteru: „Džeralde Darmanin, vi ste jedini odgovorni za fijasko NVO brodu Ocean Viking. Kvalifikovati Italiju kao neprijatelja Francuske je ozbiljna greška.

Italija, pod vladom premijerke Meloni, obećala je da će zaustaviti navalu ilegalnih imigranata koji pristižu u zemlju, a italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Piantedosi obećao je da će zaustaviti aktivnosti nevladinih organizacija koje prevoze migrante, koje su ove godine ostavile preko 10.000 ljudi u Italiji.

Nakon nedavnih tenzija između Italije i Francuske, Evropska komisija je ove sedmice objavila novi „akcioni plan“ za smanjenje broja migranata koji prelaze Sredozemno more.

Očekuje se da će plan sagledati načine za smanjenje broja, kao i koordinirati operacije potrage i spašavanja na moru i rasporediti troškove i odgovornosti za tražioce azila širom Evropske unije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji