Četiri misteriozna viđenja NLO-a

Četiri viđenja NLO-a i dalje su misterija i zanimljive priče koje se spominju i danas. Mnogi viđeni objekti jesu bili zamenjeni sa NLO-ima, od raznih prirodnih fenomena kao što su munje i meteori, do eksperimentalnih letelica i meteoroloških balona.

Francuska istraživačka NLO grupa, GEIPAN, otkrila je da je 3,5 posto viđenja ostalo neidentifikovano. Evo nekoliko koji su do sada prkosila objašnjenjima.

Firenca, Italija, 1954

Godine 1954. dva lokalna fudbalska kluba su igrala u Firenci, Italija, kada je publika prestala da gleda utakmicu. Umesto toga, oko 10.000 obožavatelja je gledalo prema gore u čudnu letelicu.

Svedoci su ga opisali kao oblik cigarete ili jajeta zajedno sa srebrno-belim nitima koje su padale s neba. Uzorci su se uglavnom raspadali pri kontaktu, ali neki su ispitani na Univerzitetu u Firenci i utvrđeno je da sadrže bor, silicijum, kalcijum i magnezijum.

Dok su pauci koji se sele, a koji koriste mrežu kao jedra, predloženi kao racionalan odgovor na ovaj aspekt viđenja, njihova svila je organski spoj i ne sadrži nijedan od tih elemenata.

Melburn, Australija, 1966

Oko 350 dece i nastavnika u srednjoj školi Vestal u Melburnu, Australija, 1966. je posmatralo kako pet aviona okružuju srebrni NLO u obliku letećeg tanjira. Avioni su pokušavali zračnim putem zaustaviti letelicu oko 20 minuta pre nego što je nestala.

Postoji tematski park posvećen ovom interesantnom događaju i do danas se svedoci sastaju jednom godišnje kako bi razgovarali o svom iskustvu.

SAD i Meksiko, 1997

Godine 1997. hiljade ljudi prijavilo je svetla preko nekoliko stotina kilometara noćnog neba u Arizoni i Nevadi u Sjedinjenim Državama i Sonori u Meksiku. Ova svetla su bila ili stacionarna, ili na pokretnoj letelici u obliku slova V u trouglastoj formaciji.

Vazduhoplovne snage SAD-a dala je tada izjavu da su svetla iznad Feniksa vojne rakete, ali NLO u obliku slova V ostaje misterija.

Šuma Rendlešam, Velika Britanija, 1980

U decembru 1980. godine, američki avijatičari stacionirani u RAF Vudbridžu Safolku, Engleska, istraživali su izveštaje o svetlima u Rendlešam šumi kada su videli crvena i plava svetla i NLO koji sleće. Opisano je kao oko tri metra visine i tri metra u prečniku i izgledalo je kao da stoji na fiksnim nogama. Materijal od koga je letelica je bila kao „glatko, neprozirno crno staklo“.

Sledećeg dana uočena su udubljenja na tlu i zabeleženi nivoi radijacije. Druge noći, drugi pripadnik američkih vazduhoplovnih snaga krenuo je da demantuje svoje kolege magnetofonom. Prijavio je svetla na nebu koja su izgledala „kao oko koje ti namiguje“ i primetio je „snop koji se spušta na zemlju“. Tri godine kasnije, američka vlada je objavila izveštaj koji opisuje taj susret, koji je postao poznat kao britanski Rozvel.

Iako ima onih koji veruju da je NLO zaista viđen, psiholog profesor Kris Frenč, jedan je od onih koji nisu ubeđeni u ovu priču. Lokalni šumar je rekao da su udubljenja izazvali zečevi i da nivoi radioaktivnosti nisu bili posebno visoki. Što se tiče svetla? „Čuo sam traku“, kaže Frenč, „i svetla su u potpunoj sinhronizaciji sa svetionikom Orfordnes u blizini.“

 

Izvor: ScienceFocus