Rendlešam - Čuveni NLO incident iz šume u blizini vojne baze

Jedan od najčuvenijih NLO incidenata svih vremena dogodio se u Rendlešam šumi u blizini Safolka u Engleskoj krajem 1980. godine.

Osoblje ratnog vazduhoplovstva Sjedinjenih Država stacionirano u dve bivše zgrade Kraljevskog vazduhoplovstva u toj oblasti, RAF Bentwaters i RAF Woodbridge, ispričalo je neverovatne priče o susretima sa misterioznim svetlima i metalnim tvorevinama koje su izgledale da su pod inteligentnom kontrolom dok su se kretale iznad drveća u noćima 26., 27. i 28. decembra te godine.

Sada, bivši detektiv i autor nedavno objavljene knjige pod naslovom Neljudski – incidenti u šumi Rendlešam: 42 godine poricanja, Geri Heseltajn, organizuje specijalnu turneju.

The Sun je objavio da je cilj ove turneje da odvede NLO entuzijaste i druge radoznale duše duboko u srce Rendlešam šume, kako bi mogli da posete tačne lokacije na kojima su se ovi čudni i neobjašnjivi događaji dogodili tokom tri noći pre više od četiri decenije.

Geri Heseltajn i NLO u šumi Rendlešam

Geri Heseltajn je penzionisani britanski policajac i terenski istraživač NLO-a koji je trenutno potpredsednik Međunarodne koalicije za vanzemaljska istraživanja (ICER). Široko je poznat kao jedan od vrhunskih stručnjaka za čudne događaje.

Čitaoci i recenzenti pohvalili su Heseltajnovu novu knjigu zbog ogromne količine detalja koje otkriva o tome šta su svedoci doživeli i o tome kako su američka i britanska vojska očigledno pokušale da prikriju istinu o ovom zapanjujućem incidentu.

„Incident u šumi Rendlešam se često naziva ’britanskim Rozvelom’, a u smislu njegovog značaja u istoriji NLO-a, poređenje je dobro napravljeno“, napisao je Heseltajn u uvodu svoje nove knjige.

„Međutim, moram da kažem da je RFI (Rendlesham Forest) u mnogim aspektima, kako je postalo poznato, veoma, veoma različit u određenim ključnim oblastima“, nastavio je on.

 Posle skoro 14 godina javnog istraživanja RFI-a, ne mogu da se setim nijednog drugog slučaja koji je bio predmet toliko dezinformacija i štetnih internih „političkih“ sukoba.

USAF je napustio instalacije u Vudbridžu i Bentvotersu 1990-ih, i dok je prva na kraju pretvorena u bazu britanske vojske, druga je sada zatvorena i predstavlja mesto javnog parka.

Šuma Rendlešam je sada otvorena za posetioce i prilično je prometovana od strane turista, planinara, biciklista i entuzijasta NLO-a i vanzemaljaca koji mogu sami da posete park kako bi pratili stazu u prirodi koja prati put kojim je išlo osoblje USAF-a u noćima kada su jurili NLO.

Vanzemaljci, prevara ili dobro smišljena šala?

Prikladno je da se incident u Rendlešam šumi naziva britanski Rozvel. O viđenjima 1980. na šumskom zemljištu u blizini RAF Bentvotersa i RAF Vudbridža žestoko se raspravljalo.

O njima se raspravljalo i pisalo još od vremena kada su se dogodile, a navodni pad letećeg tanjira u blizini Rozvela, Novi Meksiko 1947. je jedini NLO incident koji je izazvao veći interes javnosti.

Na spisku muškaraca koji su lutali šumom jureći za svetlima i tražeći kopnenu letelicu tih izuzetnih noći bili su zamenik komandanta Čarls Halt i vojnici Lari Voren, Džon Barouz i Džejms Penington. Ove osobe su najpoznatiji od svedoka Rendlešama, jer su svi intervjuisani i svi su napisali svoje knjige o toj temi.

Njihove priče se razlikuju u nekim detaljima, a i skeptici i vernici podjednako sumnjaju da je bilo ulepšavanja i izobličenja. Još 2017. Mirror je objavio da su se tvrdnje Larija Vorena pokazale posebno kontroverznim. Ipak, jeziva i onostrana priroda njihovih izveštaja je dosledna.

Zanimljivo je da mnogi sumnjaju da je incident u šumi Rendlešam bio stvaran, ali nije uključivao vanzemaljce.

Oni veruju da su viđenja možda bila prevara na visokom nivou koju je koordinisao sam USAF, kao deo vojne psihijatrije koja je trebalo da testira reakcije osoblja vazduhoplovstva kada se suoči sa nečim što je izgledalo kao prava invazija vanzemaljaca.

Neki medijski izveštaji o incidentu u Rendlešamu, uključujući članak o obilasku NLO-a koji je upravo objavljen u Dejli Mejlu, tvrde da je navodna invazija vanzemaljaca zapravo šala koju su izveli pripadnici Specijalne vazdušne službe britanske vojske (SAS).

Da li je NLO incident u šumi Rendlešam bila šala?

Ova tvrdnja potiče iz pisma upućenog istraživaču Dejvidu Klarku 2018. godine, navodno od bivšeg pilota SAS-a koji je rekao da su on i drugi u njegovoj jedinici izmislili ovu razrađenu prevaru kao način da se osvete osoblju američkog vazduhoplovstva za raniji incident.

Čini se da su se pripadnici Ratnog vazduhoplovstva grubo ponašali prema njima nakon tajne bezbednosne vežbe koja je zahtevala od osoblja SAS-a da prodre u odbrambeni perimetar baze RAF Vudbridž bez dozvole američkog vazduhoplovstva.

Da bi izveo svoju NLO šalu, pripadnik iz SAS-a je rekao da su imali nameštena svetla i pucali u šumu Rendlešam. Oni su takođe tvrdili da su koristili zmajeve na daljinsko upravljanje i crne helijumske balone da nose osvetljene materijale u nebo. „Velika noćna božićna zabava bila je na račun USAF-a — i stvar je tu trebalo da se završi“, napisao je anonimni izvor.

Pročitajte još:

„Nažalost, viši američki oficir (potpukovnik Halt) je drugu noć izveo američki kontingent u šumu i uzeo sa sobom svoj diktafon“, nastavio je govoreći o događajima u šumi Rendlešam. „Svetla koja lebde i zvižde bila su dovoljno impresivna da pošalje izveštaj Ministarstvu odbrane.

Pisac pisma rekao je Klarku da je istina o tom pitanju otkrivena privatno američkim vazduhoplovnim snagama i da ljudi na najvišim nivoima u američkoj i britanskoj vojsci znaju šta se zaista dogodilo.

Mnogi medijski izvori, uključujući izveštača Dejli Mejla, shvataju ovu tvrdnju ozbiljno i navode je kao verovatno objašnjenje za ono što se dogodilo u Rendlešamu. Ali Dejli mejl je propustio da pomene da je Dejvid Klark, koji je iskusan profesionalni novinar trenutno zaposlen kao vanredni profesor na Odseku za medijsku umetnost i komunikaciju na Univerzitetu Šefild Halam, istražio tvrdnje anonimnog pisca pisama i utvrdio da su bez osnova.

Čini se da se tvrdnje iz pisma o tome šta je učinjeno ne poklapaju sa svedočenjem očevidaca o onome što je viđeno. Pored toga, vojni izvori koje je Klark kontaktirao rekli su da osoblje SAS-a ne bi bilo u stanju da izvede takvu šalu na bezbednom terenu vazduhoplovnih snaga bez brzog hapšenja. Povrh svega, Dejvid Klark je primio anonimno pismo 1. aprila, što ga je navelo da zaključi (sasvim razumno) da su otkrića pisca pisma bila prvoaprilska šala.

Incident u šumi Rendlešam: Istina je tamo

Istina o događajima u šumi Rendlešam verovatno nikada neće biti utvrđena sa 100-postotnom sigurnošću. Čak i kada bi se pojavili insajderi ili uzbunjivači da otkriju šta se tačno dogodilo, verovatno ne bi mogli da dokažu svoje tvrdnje.

Njihove izjave bi nesumnjivo odbacili skeptici kada bi rekli da su događaje izazvali vanzemaljci i mnogi istraživači NLO-a, ako bi rekli da nisu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Ancient Origins