Četvoro mrtvih u Južnoj Africi na protestima zbog visokih troškova struje

Protesti zbog loših uslova života se redovno dešavaju u Južnoj Africi, koja se bori sa nekim od najvećih stopa nezaposlenosti i kriminala u svetu.

Najmanje četiri osobe su poginule tokom protesta zbog troškova struje u južnoafričkom gradu, saopštili su policijski zvaničnici.

U ponedeljak su stanovnici ljuti na visoke cene osnovnih sredstava zabarikadirali puteve zapaljenim gumama i zapalili opštinsku zgradu u opštini Tembisa, severoistočno od finansijskog centra u Johanesburgu.

Vlasti su saopštile da su dve osobe ubijene u navodnoj policijskoj pucnjavi nakon što su protesti izbili ujutru.

Navodno su upucani – rekla je portparol lokalne opštinske policije Kelebogile Thepa za AFP.

Kasnije uveče, Thepa je rekla da su još dva tela pronađena blizu ulaza u zapaljenu zgradu – čime je ukupan broj poginulih porastao na četiri.

Policija još nije potvrdila šta je uzrok smrti – dodala je ona.

Protesti zbog loših uslova se redovno održavaju u Južnoj Africi, koja se bori sa nekim od najvećih stopa nezaposlenosti i kriminala u svetu. Nestanci struje su takođe postali česti poslednjih meseci, pošto se nacionalna komunalna kompanija Eskom bori sa visokim dugovima i štrajkom radnika.

Poslednji nalet protesta usledio je manje od dve nedelje nakon što je bivši predsednik Tabo Mbeki upozorio da bi zemlja mogla da doživi ustanak sličan arapskom proleću, izazvan rastućim nezadovoljstvom.

Prošlog meseca, Mbeki je optužio predsednika Sirila Ramafosu da nije ispunio svoja obećanja da se uhvati u koštac sa široko rasprostranjenim siromaštvom, nejednakošću i nezaposlenošću, koja iznosi više od 34,5 odsto, sa nezaposlenošću mladih na skoro 64 odsto.

Situacija je pogoršana rastom cena hrane izazvanim prekidima u snabdevanju pšenicom.

Pre godinu dana u Južnoj Africi je došlo do izbijanja najgoreg nasilja koje je zemlja doživela od kraja ere aparthejda pre tri decenije.

U neredima velikih razmera i pljački tada je poginulo više od 350 ljudi.

Desetodnevni neredi usledili su nakon zatvaranja bivšeg predsednika Džejkoba Zume zbog omalovažavanja istražitelja korupcije. Dogodili su se uglavnom u provinciji Kvazulu-Natal, ali i u Gautengu gde se nalazi Johanesburg.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AlJazeera