U kojim zemljama ima najviše majmuna-skih boginja?!

Gde tačno na mapi sveta je najveća koncentracija širenja majmuna-skih boginja.

Ono što je počelo kao nekoliko izolovanih slučajeva majmunskih boginja u Ujedinjenom Kraljevstvu, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 23. jula zvanično proglasila vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Broj slučajeva širom sveta porastao je na 21.099 od 29. jula prema global.health-u agregirani u Our World in Data.

Dok su zemlje poput Indije, Brazila i Španije prijavile prve smrtne slučajeve u vezi sa virusom, smrtnost još uvek nije zabrinjavajuća, kao što pokazuje grafikon.

Čak i u zemljama sa najvećim brojem slučajeva na milion stanovnika, Gibraltaru, Španiji, Portugalu i Holandiji, samo je Španija prijavila dva smrtna slučaja koji bi takođe mogli biti povezani sa postojećim komorbiditetom.

Brazil je do prošlog petka zabeležio 4,6 slučajeva na milion stanovnika i jedan smrtni slučaj, dok je koncentracija u Indiji od 0,003 slučaja na milion stanovnika do sada rezultirala jednim smrtnim ishodom.

U zemljama u kojima je bolest endemska, uglavnom u zemljama Centralne Afrike, ove godine je oko 70 ljudi umrlo ili obolelo od majmunskih boginja.

Dok su Nigerija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Singapur zabeležile male grupe infekcija majmunskim boginjama u poslednjih nekoliko godina, sadašnji talas već prevazilazi sve nedavne epidemije sa značajnom razlikom.

Prema SZO, simptomi majmunskih boginja uključuju „groznicu, intenzivnu glavobolju, oticanje limfnih čvorova, bol u leđima, bolove u mišićima i intenzivan nedostatak energije“ i osip na koži.

Virus se prvenstveno prenosi bliskim fizičkim kontaktom i, u ovoj specifičnoj epidemiji, uglavnom je dijagnostikovan kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima.

Ovo je dovelo do poređenja sa osećanjima koja su preovladavala tokom epidemije side u SAD 70-ih i 80-ih godina.

Infographic: As Monkeypox Spread, Mortality Remains Low | Statista
Na mapi je prikazano gde je najveća koncentracija širenja majmuna-skih boginja

Izvor grafikona: Statista

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Statista