cia-je-izdala-unapred-upozorenje-saveznicima-severni-tok

CIA je upozorila saveznike u EU na potencijalni napad proukrajinske grupe na gasovode Severni tok, objavio je u sredu Volstrit žurnal, pozivajući se na obaveštajne zvaničnike.

Prema izveštaju, oko juna i jula prošle godine, CIA je obavestila nemačku Saveznu obaveštajnu službu (BND) i druge evropske agencije da tri državljana Ukrajine pokušavaju da iznajme brodove u državama oko Baltičkog mora, uključujući Švedsku, u pripremama za ciljaju gasovode, koji su na kraju napadnuti u septembru.

Već mesec dana nakon eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2, direktor CIA Vilijam Berns i savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, navodno su razmatrali mogućnost da je Kijev organizovao sabotažu na gasovodima izgrađenim za isporuku ruskog gasa Nemačkoj.

Izveštaj dolazi nakon što je Njujork tajms u utorak citirao američke zvaničnike koji su rekli da je neidentifikovana „proukrajinska grupa“ možda izvršila bombaški napad. Volstrit džurnal je objavio da ova procena američkih obaveštajnih zvaničnika „nije konačna“ i da tvrde da nisu videli „naznake“ da su navodni počinioci imali veze sa ukrajinskom vladom

The Times: Zapadne obaveštajne službe su znale za sabotažu Severnog toka

Nemačke novinske organizacije izvestile su ove nedelje da su istražitelji pregledali jahtu kojom upravlja poljska kompanija koja je „očigledno“ u vlasništvu dvojice Ukrajinaca, u mogućoj vezi sa sabotažom.

Nemačke vlasti su kasnije potvrdile da su izvršile pretres broda u januaru, ali nisu otkrile detalje o zaplenjenim predmetima.

Novi izveštaji o navodnoj umešanosti Ukrajine u suprotnosti su sa prošlomesečnom istragom veterana novinara Simora Herša, koji je citirao izvor koji tvrdi da su bombaški napad izvele SAD uz pomoć Norveške.

I SAD i Ukrajina su negirale bilo kakvu umešanost, a Bela kuća je odbacila Heršove tvrdnje kao „potpuno lažne“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov sugerisao je u sredu da su izveštaji o ukrajinskoj vezi pokušaj da se skrene pažnja sa stvarnih počinilaca i aboliraju zemlje NATO-a. „Očigledno je reč o koordinisanoj medijskoj kampanji prevara“, rekao je Peskov.

Moskva je tvrdila da Zapad zapravo nije zainteresovan za sveobuhvatnu međunarodnu istragu incidenta.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT