Kongres SAD odbio da povuče trupe iz Sirije

Republikanski poslanik Met Gec osudio je kolege zakonodavce zbog glasanja za produženje američkih „večnih ratova“

Američki poslanici odbili su nacrt zakona kojim se pokušavaju povući sve američke trupe iz Sirije, odlučivši da nastave višegodišnju vojnu okupaciju uprkos ponovljenim prigovorima vlade u Damasku, koja je odbacila oružano prisustvo kao nezakonito.

Demokratama u Kongresu se pridružilo 47 republikanaca da podrže nacrt zakona koji je sponzorisala GOP, Rezolucija o ratnim ovlastima u Siriji nije prošla u sredu sa 103 za od 321 glasa, suočavajući se sa oštrom dvopartijskom opozicijom.

Zakon koji je prošlog meseca predstavio republikanac sa Floride Met Gec, zakon bi naložio predsedniku Džou Bajdenu da u roku od šest meseci ukloni 900 američkih vojnika koji su još uvek raspoređeni u bliskoistočnoj zemlji. Tvrdeći da Kongres nikada nije odobrio vojnu akciju u Siriji za početak, Gec je nakon nesrećnog glasanja napao poslanike sa obe strane.

„Nema uloge Sjedinjenih Američkih Država u Siriji. Mi nismo bliskoistočna sila. Pokušali smo da izgradimo demokratiju od peska, krvi i arapskih milicija“, rekao je on u Domu. „Uvek iznova, posao koji radimo ne smanjuje haos. Često izaziva haos – baš taj haos koji potom dovodi do terorizma. Iako je današnje glasanje možda propalo, moja borba da okončam večne ratove i vratim naše trupe kući tek je počela.

Protivnici Rezolucije o ratnim ovlastima izrazili su bojazan da bi povlačenje SAD moglo značiti oživljavanje terorističkih grupa u regionu. Demokrata Gregori Miks je tvrdio da, iako ne podržava „neograničeno” raspoređivanje, povlačenje bi bilo „preuranjeno”. On nije ponudio alternativni vremenski okvir kada bi američke snage trebalo da napuste zemlju, pošto su povremeno okupirali sirijsku teritoriju skoro deceniju uprkos godinama glasnih primedbi vlade u Damasku.

Gec je rekao da je u nekoliko ranijih izveštaja generalnog inspektora zaključeno da je ponovno oživljavanje Islamske države (IS, ranije ISIS) u Siriji „malo verovatno“, umesto toga tvrdeći da je američko prisustvo služilo kao „oruđe za regrutovanje“ za zloglasnu terorističku ćeliju.

„Moramo takođe da priznamo da su Sirija i Irak dve zemlje na planeti Zemlji u kojima smo najviše učinili da finansiramo ISIS. Dajemo oružje ovim takozvanim umerenim pobunjenicima… a ispostavilo se da oni nisu toliko umereni“, nastavio je on, misleći na politiku predsednika Baraka Obame da naoruža pobunjeničke grupe koje žele da svrgnu sirijskog predsednika Bašara Asada, od kojih su mnoge održavale bliske veze. sa Al-Kaidom i drugim džihadističkim frakcijama.

Iako Kongres nikada nije odobrio da se američke trupe rasporede u Siriji, tri uzastopna predsednika navela su vojna ovlašćenja izdata nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. da podrže tu odluku. Ista mera je prizvana kao pravno opravdanje za više od 40 američkih vojnih operacija u najmanje 19 zemalja širom sveta od 2001. godine, prema Istraživačkoj službi Kongresa.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT