Čileanska vrtača je dovoljno velika

Čileanska vrtača se udvostručila, narasla je dovoljno da proguta Trijumfalnu kapiju u Francuskoj i naterao zvaničnike da narede da se radovi zaustave u obližnjem rudniku bakra.

Ponor, koji se otvorio 30. jula, sada se proteže 50 metara u prečniku i spušta se 200 metara. Spejs igla iz Sijetla bi takođe udobno stala u crnu jamu, kao i šest statua Hrista iz Brazila naslaganih jedna uz drugu, džinovskih raširenih ruku.

Nacionalna služba za geologiju i rudarstvo saopštila je kasno u subotu da još uvek istražuje rupu u blizini rudnika Alkaparosa kojim upravlja kanadska kompanija Lundin Mining, oko 665 km severno od Santjaga.

Pored naređenja da se svi radovi obustave, služba za geologiju i rudarstvo saopštila je da počinje „proces sankcionisanja“.

Čileanska vrtača je dovoljno velika da proguta Francusku Trijumfalnu kapiju

Agencija nije navela detalje o tome šta bi ta akcija podrazumevala.

Kompanija je prošle nedelje saopštila da rupa nije uticala na radnike ili članove zajednice i da radi na utvrđivanju uzroka.

Lundin je vlasnik 80% imovine, a ostatak je u vlasništvu japanske Sumitomo Corporation.

U početku, rupa u blizini grada Tiera Amarila je imala oko 25 metara u prečniku, sa vodom vidljivom na dnu.

Čileanske vlasti istražuju misterioznu veliku vrtaču u blizini rudnika bakra

Služba za geologiju i rudarstvo saopštila je da je instalirala pumpe za ekstrakciju vode u rudniku i da će u narednih nekoliko dana istražiti podzemne komore rudnika za potencijalno prekomerno izvlačenje.

Lokalni zvaničnici su izrazili zabrinutost da je rudnik Alkaparosa mogao da se poplavi ispod zemlje, destabilizujući okolno zemljište. To bi bilo „nešto potpuno neobično“, rekao je gradonačelnik Tierra Amarile Kristobal Zuniga lokalnim medijima.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji