Arheolozi kažu da bi ruševine ukrašene kukastim krstovima

Arheolozi su možda otkrili ostatke drevne letnje palate izgrađene za krvožednog unuka Džingis Kana, Hulagu Kana, 1260-ih, prema novim istraživanjima.

Zajednički turski i mongolski tim za iskopavanja, predvođen Erselom Čaglitutuncigilom sa Univerziteta Izmir Katip Čelebi, pronašao je ostatke crepa, cigle i keramičke grnčarije u provinciji Van u istočnoj Turskoj.

Arheolozi su primetili da su na krovnim pločicama bili utisnuti simboli u obliku slova S, ili „svastike“, kaže Munkhtulga Rinčinhorol, arheolog koji je bio na iskopavanju.

Iako se šara svastike sada prvenstveno povezuje sa nacističkom Nemačkom, Rinčinhorol je za naučni časopis rekao da je simbol ranije korišćen kao „jedan od simbola moći mongolskih kanova“.

Povezivanje kukastih krstova sa mongolskim kanovima, zajedno sa istorijskim zapisima koji ukazuju na to da su Mongoli imali veliko prisustvo u ovoj oblasti, ukazuje da je ovo mogla biti palata izgrađena tokom perioda Ilkhanata.

Ilkhanat je bio malo mongolsko carstvo tokom 13. i 14. veka, koje je osnovao Hulagu Kan.

Hulagu, koji je osvojio značajne delove zapadne Azije, poznat je po klanju vojske i uništavanju gradova. Bio je poznat po pljački Bagdada 1258. i po gaženju njegovog kalifa na smrt konjima.

Postoje istorijski zapisi koji ukazuju da je na tom području postojala palata Ilkhanate.

Jermenski istoričari iz 13. veka Kirakos iz Ganje i Grigorij iz Akanca dali su izveštaje o palatama u blizini jezera Van.

Ali Timoti Mej, profesor istorije Centralne Evroazije na Univerzitetu Severne Džordžije, rekao je da iako je moguće da je ova palata pripadala Hulaguu i da su naučnici „veoma dobri i možda su u pravu“, potrebna su dalja istraživanja.

Majkl Houp, predsedavajući azijskih studija na Univerzitetu Jonsei u Koreji, rekao je da se slaže sa Mejovom ocenom.

Da li je ovo palata Hulegu koju je opisao Kirakos, ostaje da se vidi – rekao je on.

Svakako ne bih to isključio, ali željno čekam više informacija.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji