cudo-devojcica-koja-je-prezivela-masakr-na-tajlandu

Trogodišnja devojčica koje je uspelo da preživi prošlonedeljni masakr u dečjem vrtiću na severoistoku Tajlanda spavalo je kroz užas pod ćebetom u uglu učionice.

Pavenut Supolvong, zvana Emi, inače slabo spava, ali u četvrtak kada je ubica upao u dečiju sobu i počeo da ubija 22 dece, Emi jedina devojčica koja je preživela masakr, čvrsto je spavala sa ćebetom koji joj je pokrivao lice, rekli su njeni roditelji.

Verovatno joj je to spasilo život.

Ona je bila jedino dete u vrtiću koje je postalo nepovređeno nakon što je bivši policajac Panja Kamrap ubio više od 30 ljudi, uglavnom dece u vrtiću, u gradu Utai Savan.

„U šoku sam“, rekla je Emina majka, Panompai Sithong. „Saosećam sa drugim porodicama… Drago mi je što je moje dete preživelo. To je pomešan osećaj tuge i zahvalnosti.“

U nedelju, porodična drvena kuća vrvila je od rođaka i komšija koji su delili tanjire sa ribom, salatu od papaje i razmišljali o tragediji.

Nervirali su se oko Emi dok se igrala u dvorištu u cvetnoj haljini, sa amajlijom vezanom oko vrata, smenjujući se između zbunjenosti i isprekidanih osmeha na svu iznenadnu pažnju.

Emini roditelji su rekli da se ona ne seća tragedije. Neko ju je pronašao kako se pomera u udaljenom uglu učionice, nakon što je ubica otišao, i izneo je sa glavom pokrivenom ćebetom kako ne bi videla tela svojih drugova iz razreda.

Od 22 dece izbodene nožem, 11 je umrlo u učionici u kojoj je ona spavala, saopštila je policija. Još dvoje dece je u bolnici sa teškim ranama po glavi.

U nedelju popodne, porodica je sedela u krugu dok je verski vođa čitao iz sanskritskog molitvenika, vodeći budističku ceremoniju za decu koja trpe loša iskustva.

Emi je strpljivo sedela u majčinom krilu, stidljivo gledajući oko sebe kroz velike oči i igrajući se sa dve sveće koje je držala.

Rođaci su se prskali pirinčanim vinom iz srebrne činije i uzvikivali želje za sreću.

Okitili su Emine male zglobove belim nitima za sreću, štipajući je za obraze i šapućući blagoslove.

Bio je to redak trenutak radosti u gradu koji je uronjen u tugu.

Pored masakra u zabavištu, ubica se sa svojim kamionetom zabio u prolaznike na ulici i pucao na komšije u dvočasovnom divljanju. Na kraju je ubio ženu sa kojom je živeo, njenog sina i sebe.

U maloj zajednici malo ko je ostao netaknut.

Od zore u nedelju porodice žrtava okupljale su se u hramovima u kojima se tela drže u kovčezima. Doneli su poslastice za duše mrtvih, prema lokalnim tradicijama, uključujući hranu, mleko i igračke.

Kasnije u toku dana sedeli su na budističkoj ceremoniji, gde su ožalošćeni ostavili bele cvetne vence i još poklona.

U Eminoj kući, njena majka je rekla da veruje da su duhovi zaštitili njenu devojčicu.

„Moje dete ne spava dubokim snom“, rekla je mama devojčice. „Verujem da mora da ima duhova koji joj pokrivaju oči i uši. Imamo različita verovanja, ali ja mislim da je to zaštitilo moje dete.“

Još jedan rođak rekao je lokalnim medijima da je Emino preživljavanje bilo „čudo“.

Ali porodica je morala da joj saopšti vest da su njen voljeni najbolji prijatelj, dvogodišnji Tečin, i njen učitelj mrtvi. „Pitala je svoju baku: ‘Zašto ne pokupiš Tečina iz škole?'“, rekao je Panompaj.

Ona još ne zna u potpunosti razmere tragedije koju je preživela i kako je jedina devojčica koja je preživela užasan masakr.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji