Da li borce ozloglašenog puka Azov čeka dugogodišnja robija?

Ako Vrhovni sud Rusije prizna ukrajinski bataljon Azov, protiv čijih boraca je pokrenut krivični postupak u Ruskoj Federaciji, za terorističku organizaciju, onda će svaki njen član biti osuđen na kaznu od 10 do 20 godina zatvora, rekao je za RIA Novosti advokat Dmitrij Agranovski.

Ministarstvo pravde Rusije je u utorak saopštilo da će Vrhovni sud Ruske Federacije 26. maja razmatrati slučaj o priznavanju ukrajinskog paravojnog nacionalističkog udruženja Azov (drugi nazivi: bataljon Azov, puk Azov) za terorističku organizaciju i zabranu njenog aktivizma na teritoriji Ruske Federacije. Kako je saopštio sud, tužbu je podnelo Generalno tužilaštvo Rusije.

Nakon odluke Vrhovnog suda, svaki pripadnik može biti uključen kao saučesnik terorističke organizacije. Za pripadnike prema Krivičnom zakonu Ruske Federacije predviđena je kazna od 10 do 20 godina zatvora, za organizatore – od 15 do 20 godina, rekao je Agranovski.

Advokat je, istovremeno, podsetio da zakon oslobađa od odgovornosti lica koja su dobrovoljno prestala da učestvuju u takvoj organizaciji, naravno, pre hapšenja i otpočinjanja istražnih radnji.

Agranovski je dodao da u ovom slučaju zakon nema retroaktivno dejstvo i da će odgovornost po ovim članovima nastupiti tek nakon odluke Vrhovnog suda.

Dakle, ne sećam se da su u slučaju FBK, bile umešane njegove pristalice, koje su mu prebacivale novac pre nego što je sud odlučio da ga prizna za ekstremiste. Napomena uz član Krivičnog zakonika Ruske Federacije objašnjava da je lice koje je dobrovoljno prestalo da učestvuje u terorističkoj organizaciji oslobođeno odgovornosti pre hapšenja, rekao je advokat.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Novosti