Čile: U regiji naroda Mapuče uvedeno vanredno stanje

Kao posledica sukoba i nove eskalacije nasilja između države Čile i autohtonog naroda Mapuče, administracija predsednika ove južnoameričke zemlje uvela je vanredno stanje u toj oblasti.

U nasilju je ubijeno nekoliko građana, uključujući aktiviste naroda Mapuče, pripadnike snaga bezbednosti i šumare, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Izkia Sičes proglasila je vanredno stanje u skladu sa čileanskim Ustavom, čime je omogućeno vojsci da čuva bitne rute i puteve u oblastima u epicentru sukoba.

Evidentno je da smo u poslednje vreme imali sve veči broj akata nasilja na putevima i bili smo svedoci napada kukavica, odlučili smo da iskoristimo sve alate države da obezbedimo bezbednost našim građanima – rekla je Sičes.

Dodaje se da su sabotaže i paljenja kuća, kamiona i mašina porasle poslednjih godina u oblasti u koja je važila za izuzetno turističku regiju.

Kako se navodi, nekoliko grupa naroda Mapuče zahteva povratak zemlje predaka na kojoj trenutno posluju šumarska preduzeća.

Predsednik Čilea Gabriel Boric i levičarska vlada najavljuje da će izdvojiti oko 470 miliona dolara za projekte javnih radova u toj oblasti, zajedno sa ranije najavljenim planovima za promociju restitucije zemljišta i stvaranje ministarstva za starosedeoce, navela je Sičes.

Nafta opet skočila: Cena na novom maksimumu

Novo vanredno stanje ograničenije je od onog koje je uvela prethodna vlada, a sam Boric izjavio je da nema nameru da ga obnavlja na način koji je odredio njegov prethodnik Sebastijan Pinera, koji je vanredno stanje više puta produžavao, ali je ovog marta bilo ukinuto.

Neke grupe Mapuče naroda podnele su sudski nalog za zaštitu protiv Pinere, rekavši da je vanredno stanje proizvoljno i nezakonito.

Sičes je rekla da je vlada zatražila od javnog ministarstva da tužilac istraži kriminalne organizacije i aktivnosti kao što su trgovina drogom i krađa drva u toj oblasti.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters