Nafta opet skočila: Cena na novom maksimumu

Nafta bi mogla uskoro da poskupi. Zvaničnici Evropske unije trenutno razmatraju plan o postepenom prekidu uvoza ruske nafte kao odgovor na rat Moskve u Ukrajini.

Zvaničnici američkog Ministarstva finansija najavili su danas da će, na sastanku G7 ove nedelje, predložiti da evropske zemlje uvedu tarife na rusku naftu kao bržu alternativu potpunom naftnom embargu, javlja Rojters.

Cena crnog zlata danas je skočila na novi maksimum, računajući sedam nedelja unazad, odnosno od 28. marta: Brent košta 115,69 dolara po barelu, a WTI – 115,37 dolara za barel, preneo je Rojters.

Tarifni mehanizam bi bio osmišljen tako da ruska nafta ostane na tržištu. Međutim, treba da se ograniči iznos prihoda koji Moskva može da ostvaruje od tog izvoza, rekli su zvaničnici Ministarstva finansija SAD novinarima u Briselu, uoči sastanka ministara finansija G7 i guvernera centralnih banaka koji će se održati kasnije ove sedmice.

Zvaničnici Evropske unije trenutno razmatraju plan o postepenom prekidu uvoza ruske nafte kao odgovor na rat Moskve u Ukrajini. Ali zabrinutost istočnoevropskih zemalja članica Unije u pogledu snabdevanja predstavlja veliku prepreku za realizaciju takvog plana, dodaje britanska agencija.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Telegraf/Reuters