Danska i Kanada nakon 50 godina dele ostrvo

Danska i Kanada podeliće na ravne časti malo nenaseljeno ostrvo na Arktiku poznato kao Hans Ajlend, čime će okončati gotovo 50 godina dugu svađu oko vlasništva.

Kanada i Danska podeliće ostrvo od 1,2 kvadratna kilometra, koje se nalazi na jednakoj udaljenosti izmedju Grenlanda i kanadskog ostrva Elzmirna, na dva gotovo identična dela duž prirodnog rascepa, prenosi Rojters

Navodi se da će sporazum zvanično potpisati ministri obe zemlje nakon odobrenja parlamenta.

Dodaje se da je reč o uglavnom simboličnom diplomatskom činu, osmišljenom kako bi bile izbegnute tenzije na krajnjem severu. Neki to procenjuju kao znak približavanja arktičkih NATO država, pošto je sukob u Ukrajini izazvao zabrinutost za bezbednost nakon decenija zatišja u regionu.

Rojters navodi da su dva saveznika iz NATO bila još od 1971. godine u dobroćudnoj svadji oko Hans Ajlenda. Kaže se da nijedna zemlja nije znala za polaganje prava druge na to ostrvo sve do bilateralnog sastanka iz 1971. godine na kojem se razgovaralo o teritorijalnim granicama. Od 1980-ih godina zvaničnici, naučnici i vojnici iz Danske i Kanade posećuju ostrvo, naizmenično skidajući zastavu druge zemlje i podižući svoju. Ističe se da su dve zemlje 2018. odlučile da osnuju zajedničku radnu grupu za rešavanje spora, kako bi okončale njihovu decenijsku politiku „slaganja da se ne slažu“.

Ostrvo je dobilo ime po grenlandskom istraživaču Hansu Hendriku, koji je učestvovao u prvoj ekspediciji na ostrvo 1853, a na grenlandskom je Tartupaluk, što znači „u obliku bubrega“. Čak je postala tradicija da posetioci ostave flašu ili kanadskog viskija ili danske rakije za svoje rivale da ih pronadju prilikom sledeće posete, navode mediji. Rojters podseća da Kraljevina Danska upravlja Grenlandom kao autonomnom teritorijom, kojem je prepustila odredjene oblasti poput spoljne i bezbednosne politike.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters