UN: Očekujemo da nova Vlada Srbije

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob očekuje da će sa novom vladom Srbije imati priliku da pogura ključne stavke iz Agende 2030. Zelena agenda je od ključne važnosti za transformaciju ekonomije i društva, poručuje zvaničnica UN.

Fransoaz Žakob je izrazila uverenje da će njen tim, zajedno sa novom vladom Srbije koja bude formirana, pogurati ključne stavke iz Agende 2030 o održivom razvoju.

Fransoaz Žakob je izrazila uverenje da će njen tim, zajedno sa novom vladom Srbije koja bude formirana, pogurati ključne stavke iz Agende 2030 o održivom razvoju.

UN: S novom vladom poguraćemo ključne stavke iz Agende 2030

„Cilj ispunjenja ciljeva je oblikovanje nove budućnosti zemlje“, rekla je Fransoaz Žakob i dodala da će UN podržavati i aktivnosti Srbije na polju politike i zakonodavstva.

„Imamo samo sedam godina, a to je veliki zadatak, ali smatram da ćemo sa novom vladom koja će se formirati narednih meseci imati priliku da poguramo ključne stavke iz Agende 2030“, rekla je ona.

Podsetila je da je Srbija po realizaciji ciljeva održivog razvoja bila na 35. mestu od 160 ocenjenih zemlja.

„Srbiji ide dobro oko smanjenja siromaštva i nejednakosti, poboljšala je poziciju u oblasti rodne ravnopravosti, obrazovanja u pristojnim poslovima, a dosta treba da uradi po pitanju zelene agende koja prevazilazi borbu protiv zagađenja, gubitka biodiverziteta…“, rekla je ona.

Zelena agenda je od ključne važnosti

Prema rečima stalne predstavnice UN u Srbiji, zelena agenda je od ključne važnosti za transformaciju ekonomije i društva, jer se radi i o stvaranju novih radnih mesta, novog prehrambenog sistema…

Fransoaz Žakob je to izjavila tokom predsedavanja sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović prvom Zajedničkom upravnom odboru za sprovođenje Okvira saradnje UN za održivi razvoj 2021-2025, a kojim je, kako je Joksimović naglasila pokrenut novi petogodišnji ciklus višestruko unapređenog partnerstva za ubrzanje zelene i digitalne transforamacije.

Današnjim sastankom pristupilo se operacionalizaciji Okvira saradnje UN za Održivi razvoj sa Republikom Srbijom koji su u februaru potpisali ministar Nikola Selaković i Fransoaz Žakob u prisustvu Joksimovićeve, a koji predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i podršku sistema UN koji je usmeren na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Srbije.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Mediji