Iranski mediji: Na stotine povređenih u eksploziji hemijske fabrike

Eksplozija u hemijskoj fabrici u južnom Iranu, u kojem je povređeno stotinak ljudi, preneli su danas iranski mediji.

U izveštaju se navodi da je curenje iz rezervoara amonijuma izazvalo eksploziju u ponedeljak uveče u južnom gradu Firuzabadu u provinciji Fars, koji se nalazi oko 770 kilometara južno od glavnog grada Teherana.

Vatrogasci su uspeli brzo da ugase požar, dodaje se u izveštaju.

Prema rečima načelnika pokrajinskog odeljenja za zdravstvo Vahida Hoseinija, od 133 povređena koja su prebačena u lokalne bolnice, uglavnom radnika u fabrici, 114 je kasnije pušteno na kućno lečenja.

Iran povremeno izveštava o incidentima požara ili eksplozija na industrijskim lokacijama koje utiču na infrastrukturu zemlje, a za koje se uglavnom pripisuju tehnički kvarovi.

Osetljive vojne i nuklearne lokacije u Iranu takođe su bile meta napada proteklih godina. Za koje Iran okrivljuje Izrael.

U februaru je izbio požar u skladištu punom motornog ulja i zapaljivih materijala u bazi koja pripada moćnoj iranskoj paravojnoj Revolucionarnoj gardi u zapadnoj provinciji Kemranšah. Tako oštetivši šupu, ali bez žrtava. Dan ranije, na internetu su se proširili nepotvrđeni izveštaji o nekoliko eksplozija koje su se čule u severnom Kermanšahu. Koja je inače strateška lokaciji u Iranu sa raznim raketnim i vojnim lokacijama.

Izveštaji dolaze u trenutku kada je Iran i dalje na ivici oko svog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama. Pregovori u Beču o oživljavanju sporazuma su mesecima u zastoju.

Sporazum iz 2015. kojim je Iranu odobreno ublažavanje sankcija u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa. Koji je propao pre četiri godine kada je bivši američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma i ponovo uveo porazne sankcije.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: AP