diznijeva-vestacka-inteligencija-menja-automatski-godine-glumaca

Diznijeva veštačka inteligencija može automatski da učini da glumci izgledaju mlađe ili starije, ako je to potrebno.

Dizni je razvio veštačku inteligenciju sposobnu da ponovo ostari ili podmladi glumce za filmove. To je objavljeno preko sajta ove kompanije.

Programeri iz Disney Research Studios-a objavili su ilustrativni video kako bi demonstrirali rad algoritma i članak sa više detalja o razvoju ove neuronske mreže.

Diznijeva veštačka inteligencija(AI) je nazvana FRAN – mreža za ponovno starenje lica(face re-aging network).

Da bi ga stvorili, istraživači su generisali bazu podataka hiljada nasumičnih lica koja su ostarela i de-starela pomoću postojećih alata za starenje mašinskog učenja. Zatim je fotobanka korišćena za obuku FRAN-a.

FRAN ne stvara potpuno novo lice koje liči na glumca, već preoblikuje njegove ili njene crte. Kada AI dobije prvu sliku osobe, detektuje elemente koje treba promeniti. Na primer, neuronska mreža odlučuje da li će dodati ili ukloniti bore na licu prema zadatku, a zatim primenjuje efekat na kožu glumca.

Programeri tvrde da je rezultat efikasan čak i ako glumac ne gleda u kameru ili gleda okolo.

Naša nova mreža za ponovno starenje lica (FRAN) uključuje jednostavne i intuitivne mehanizme koji umetnicima pružaju lokalizovanu kontrolu i kreativnu slobodu da usmere i fino podese efekat ponovnog starenja, karakteristika koja je u velikoj meri važna u stvarnim proizvodnim procesima i često se zanemaruje u srodni istraživački rad.

Alat može u velikoj meri da smanji troškove za kompaniju Dizni, pošto vizuelni efekti predstavljaju jedan od najvećih izdataka za snimanje filmova. Takođe će obezbediti da se glumci ne šminkaju puno što je komplikovan proces.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji