Dmitrij Peskov: Ovaj sistem odlično funkcioniše

Dmitrij Peskov: Zemljama koje su odbile da plate gas prema novom aranžmanu Moskve zasnovanom na plaćanju u rubljama već je prekinuto snabdijevanje, ali nisu planirana nova isključenja, saopštio je danas portparol Kremlja

„Neke zemlje su već isključene. Ne planiraju se nova isključenja. One zemlje koje dobijaju gas već funkcionišu po novom sistemu, opisanom u odgovarajućem ukazu predsednika Rusije. Ovaj sistem odlično funkcioniše“, naveo je Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

Posle uvođenja zapadnih sankcija, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je od 1. aprila ove godine uveo novu proceduru plaćanja ruskog gasa.

Od tog datuma, zemlje koje žele da kupe ruski gas moraju da poštuju novu šemu plaćanja, koja uključuje otvaranje dva računa, jednog za uplatu u devizama i drugog za konvertovanje tih sredstava u rublje.

Rusija će nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama utvrđenim ranijim ugovorima, navodi TASS.

Zbog odbijanja da plaćaju gas u rubljama, Gasprom je dosad ukinuo isporuke Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj, kao i danskom Orstedu i Šel enerdži za dopremanje gasa Nemačkoj i Danskoj kompaniji GasTerra, navodi Rojters.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters