Dodik: Britanske obaveštajne službe hoće da svrgnu Vučića

Britanske obaveštajne službe podstiču javne nemire u Srbiji u pokušaju da svrgnu njenog lidera Aleksandra Vučića, izjavio je u utorak predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U saopštenju Dodik, koji je na čelu regiona u Bosni i Hercegovini koji je pretežno naseljen Srbima, tvrdi da britanske obaveštajen službe pokušavaju da iskoriste dve nedavne masovne pucnjave u srpskim školama, koje su izazvale velike proteste, kako bi izvršili pritisak na vladu.

„Uveren sam da su inspiratori i producenti ovog nereda u Srbiji Britanci, odnosno njihove tajne službe sa srpskim saradnicima“, naveo je on.

On je dodao da protesti imaju jasno izražen cilj da se „iskoriste tragedije i masovna ubistva mladih kako bi uličnim protestima Aleksandar Vučić bio smenjen sa vlasti“.

Dodik je uporedio nedavne nemire u Srbiji sa sličnim protestima 2018. u Republici Srpskoj zbog smrti Davida Dragičevića, 21-godišnjeg studenta tehnologije. Policija je to zaključila kao nesreću, ali su njegovi roditelji tvrdili da je bio brutalno mučen i ubijen i optužili organe za sprovođenje zakona za prikrivanje.

Pročitajte još:

„Uveren sam… da u Srbiji, kao i ovde u Republici Srpskoj, postoje isti mentori – pripadnici britanske obaveštajne službe“, naglasio je Dodik i dodao da zloupotreba tragedija u političke svrhe neće prestati „sve dok ne dođe u epicentar inostranih obaveštajnih službi“…

Tokom vikenda, hiljade antivladinih demonstranata okupilo se u Beogradu u znak protesta zbog, kako su rekli, Vučićevog neuspeha da zaustavi nasilje koje se promoviše u medijima.

Kampanju su pokrenule dve pucnjave u školi u periodu od dva dana početkom maja, koje su odnele na desetine života, odnosno osam ljudi.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT