rusija-upozorila-brisel-o-oruzju-ukrajinske-milicije

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je belgijskog ambasadora u Moskvi zbog tvrdnji da su ekstremno desničarske milicije sa sedištem u Ukrajini koristile vatreno oružje proizvedeno u zemlji EU u nedavnom prekograničnom napadu.

Ministarstvo je uputilo „snažan protest“ Marsu Michielsenu kada ga je belgijski izaslanik posetio u utorak, navodi se u saopštenju.

Rusija je „u više navrata upozoravala na opasnost od preplavljenja ukrajinske vojske zapadnim oružjem i vojnim vozilima“, navodeći rizik od njihovog preusmeravanja teroristima, dodaje se.

„Pozvali smo Brisel da ne zatvara oči pred višestrukim dokazima podrške kijevskog režima terorista, koji ciljaju na mirno stanovništvo i civilnu infrastrukturu u Ruskoj Federaciji“, saopštilo je ministarstvo.

Upad koji se dovodi u pitanje dogodio se 22. maja i uključivao je milicije koje podržava Kijev koji su prešli u rusku oblast Belgorod.

Snage su bile naoružane oružjem koje je proizvelo nekoliko članica NATO-a, uključujući SAD, Poljsku, Češku Republiku i Belgiju, pokazuju slike objavljene na internetu.

Vašington post je prošle nedelje izvestio o naoružanju u ekspozeu.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je da njegova vlada vodi istragu, ali je pozvao da ne donosi prenagljene zaključke.

Pročitajte još:

„Hajde da prvo pokušamo da pažljivo proverimo stvari i da vidimo da li je poreklo ovog oružja zaista belgijska donacija“, rekao je on medijima.

Brisel je saopštio da se Kijev obavezao da neće koristiti oružje dobijeno od Belgije za napade na rusko tlo.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski obećao je ove nedelje da njegova vlada drži obećanje.

Ukrajinska glavna obaveštajna uprava (GUR) tvrdila je da su milicije bile „autonomne“ i da su dobile zapadno oružje kao „trofeje“.

Rusija je optužila ukrajinsku agenciju da je izvela niz terorističkih napada na njenom tlu, uključujući bombaške napade i atentate.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji