Dokumenti koje je FBI zaplenio u Trampovoj kući na Floridi

FBI je pronašao „strogo poverljive“ i još osetljivije dokumente sa imanja Mar-a-Lago bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi, prema sudskim dokumentima koji su objavljeni u petak nakon što je savezni sudija otpečatio nalog koji je odobrio iznenadni pretres bez presedana ove nedelje.

Potvrda o prijemu imovine koju je sud otpečatio pokazuje da su agenti FBI-a uzeli 11 setova poverljivih dokumenata sa Trampovog imanja na Floridi tokom pretresa u ponedeljak.

Zaplenjeni zapisi uključuju neke označene ne samo kao strogo poverljive, već i „osetljive informacije“, posebnu kategoriju koja je namenjena zaštiti najvažnijih tajni nacije koje bi, ako se javno otkriju, mogle da nanesu „izuzetno ozbiljnu“ štetu interesima SAD.

Sudski spisi nisu dali konkretne detalje o informacijama koje bi dokumenti mogli da sadrže.

U nalogu se navodi da su savezni agenti istraživali potencijalna kršenja tri različita savezna zakona, uključujući onaj koji reguliše prikupljanje, prenošenje ili gubljenje informacija o odbrani prema Zakonu o špijunaži. Drugi statuti se bave prikrivanjem, sakaćenjem ili uklanjanjem zapisa i uništavanjem, izmenama ili falsifikovanjem zapisa u saveznim istragama.

Potvrda o imovini takođe pokazuje da su savezni agenti prikupili druge potencijalne predsedničke evidencije, uključujući naredbu o pomilovanju Trampovog saveznika Rodžera Stouna, „kutiju dokumenata u kožnom povezu“ i informacije o „predsedniku Francuske“.

U pretresu je takođe oduzeta fascikla sa fotografijama, rukom pisana beleška, „razna tajna dokumenta“ i „razna poverljiva dokumenta“.

Trampov advokat Kristina Bob, koja je bila prisutna u Mar-a-Lagu na Floridi kada su FBI agenti izvršili pretres, potpisala je dve priznanice o imovini, jednu od dve stranice i drugu od jedne stranice.

U izjavi ranije u petak, Tramp je tvrdio da su dokumenti koje su zaplenili FBI agenti u njegovoj rezidenciji na Floridi „sa skinutom tajnosti“ i tvrdio da bi ih predao da je Ministarstvo pravde zatražilo.

Dok aktuelni predsednici generalno imaju ovlašćenje da skinu poverljivost sa informacija, ta ovlašćenja prestaju čim napuste funkciju i nije jasno da li su dotični dokumenti ikada skinuti tajnost. Čak i ovlašćenja sadašnjeg predsednika da deklasifikuje mogu biti ograničena u vezi sa tajnama koje se bave programima nuklearnog oružja, tajnim operacijama i operativcima, i nekim podacima koji se dele sa saveznicima.

Nalog za pretres Mar-a-Laga koji je uručen u ponedeljak bio je deo tekuće istrage Ministarstva pravde o otkrivanju poverljivih zapisa Bele kuće pronađenih iz Trampovog doma ranije ove godine. Arhiv je zatražio od odeljenja da izvrši istragu nakon što je rekao da 15 kutija zapisa koje je izvukao sa imanja uključuje poverljive zapise.

Ostaje nejasno da li je Ministarstvo pravde postupilo sa nalogom samo kao sredstvo za preuzimanje dokumentacije ili kao deo šire krivične istrage ili pokušaja krivičnog gonjenja bivšeg predsednika. Više saveznih zakona reguliše postupanje sa poverljivim informacijama, sa krivičnim i građanskim kaznama, kao i sa predsedničkom evidencijom.

Američki sudija za prekršaje Brus Reinhart, isti sudija koji je potpisao nalog za pretres, otpečatio je nalog i priznanicu o imovini u petak na zahtev Ministarstva pravde nakon što je državni tužilac Merik Garland izjavio da postoji „značajan interes javnosti za ovu stvar“ i Tramp rekao je da podržava „odmah“ oslobađanje naloga.

Ministarstvo pravde saopštilo je sudiji u petak popodne da se Trampovi advokati ne protive predlogu da se to objavi.

U porukama objavljenim na njegovoj platformi Truth Social, Tramp je napisao:

Ne samo da se neću protiviti objavljivanju dokumenata… idem korak dalje tako što ohrabrujem trenutno objavljivanje tih dokumenata.

Zahtev Ministarstva pravde bio je upečatljiv jer takvi nalozi tradicionalno ostaju zapečaćeni tokom istrage koja je na čekanju. Ali izgleda da je odeljenje prepoznalo da je njegovo ćutanje otkako je potraga stvorilo vakuum za ogorčene verbalne napade Trampa i njegovih saveznika, i smatralo je da javnost ima pravo na stranu FBI-ja o tome šta je podstaklo akciju u ponedeljak u kući bivšeg predsednika.

Jasan i snažan interes javnosti da razume šta se dogodilo pod ovim okolnostima ima veliku težinu u korist otpečaćenja – navodi se u zahtevu podnetom federalnom sudu na Floridi u četvrtak.

Informacija je objavljena dok se Tramp priprema za još jednu kandidaturu za Belu kuću.

Tokom svoje kampanje 2016. često je ukazivao na istragu FBI-a o njegovoj demokratskoj protivnici Hilari Klinton o tome da li je pogrešno postupala sa poverljivim informacijama.

Da bi dobili nalog za pretres, savezne vlasti moraju da dokažu sudiji da postoji verovatan razlog da se veruje da je zločin počinjen. Garland je rekao da je lično odobrio nalog, odluku za koju je rekao da odeljenje nije olako shvatilo s obzirom na to da je standardna praksa gde je to moguće birati manje nametljive taktike od pretresa nečijeg doma.

U ovom slučaju, prema osobi koja je upoznata sa ovim pitanjem, bilo je značajnog angažmana sa Trampom i njegovim predstavnicima pre naloga za pretres, uključujući sudski poziv za evidenciju i posetu Mar-a-Lagu pre nekoliko meseci od strane FBI i Zvaničnici Ministarstva pravde da procene kako su dokumenti pohranjeni. Osoba nije bila ovlašćena da poimence razgovara o ovom pitanju i govorila je pod uslovom da ostane anonimna.

Politika FBI i Ministarstva pravde upozorava da se ne razgovara o tekućim istragama, kako da bi se zaštitio integritet istraga, tako i da bi se izbeglo nepravedno omalovažavanje nekoga ko je pod nadzorom, ali na kraju ne bude optužen.

To je posebno tačno u slučaju naloga za pretres, gde se prateći sudski dokumenti rutinski drže u tajnosti dok istraga traje.

U ovom slučaju, međutim, Garland je naveo činjenicu da je Tramp sam dao prvu javnu potvrdu FBI pretrage, „što je njegovo pravo“. Ministarstvo pravde je u svom novom podnesku takođe navelo da sadašnje objavljivanje informacija o tome ne bi štetilo funkcijama suda.

Ministarstvo pravosuđa pod Garlandom bilo je zlovoljno javnih izjava o politički nabijenim istragama ili potvrđivanju u kojoj meri bi moglo da istražuje Trampa kao deo šire istrage o neredima 6. januara u američkom Kapitolu i nastojanjima da se ponište rezultati izbori 2020.

Ranije u četvrtak, naoružani muškarac u panciru pokušao je da probije zonu bezbednosne provere u terenskoj kancelariji FBI-ja u Ohaju, zatim je pobegao i kasnije je ubijen nakon sukoba sa organima za sprovođenje zakona.

Zvaničnik organa za sprovođenje zakona upoznat sa ovim pitanjem identifikovao je čoveka kao Rikija Šifera i rekao da se veruje da je bio u Vašingtonu danima koji su prethodili napadu na Kapitol i da je možda bio tamo na dan kada se dogodio.

Dokumenti

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji