Doping kontrola "za sve" tenisere?! Novak Đoković najviše puta testiran

Doping kontrola kako prenosi Dejli Mejl u svetskom tenisu nije ista za sve.

Jutros je objavljeno ekskluzivno saznanje  da najbolji svetski teniseri mogu sami da zakažu sopstvene doping testove i da su igrači prošli znatno manje doping provera nego što to ITF navodi u zvaničnoj statistici.

ITF je optužen za popuštanje mera protiv dopinga, nakon što je istraga Dejli mejla pokazala da ovo telo dozvoljava najboljim svetskim igračima da sami zakažu testove na doping.

Igrači su pozvani da obezbede termine za testove na doping krvi pre ovogodišnjeg Majami Opena, metod za koji stručnjaci za borbu protiv dopinga kažu da ostavlja mnogo prostora za prevarante koji žele da izbegnu otkrivanje.

Piše Dejli mejl:

Prema pravilima ITF svi doping testovi moraju da budu „bez obaveštenja“, osim u izuzetnim okolnostima. Ipak, 2021. godine ITF je upozorio igrače u 16 odsto slučajeva testiranja za biološki pasoš (ABP), alat koji se koristi za otkrivanje krvnog dopinga.

Oni otkrivaju i primere kada je ITF upozoravao pojedine igrače na doping.

 Znamo da se to dogodilo pre Ju-Es opena 2021. godine, Rolan Garosa 2019 i mastersa u Majamiju 2022.

Neverovatno zvuči podatak da je tokom prošle godine Novak Đoković od „velike trojke“ najviše puta bio povrgnut proverama. Nole je otkrivaju Britanci i ovde na „croj listi“.

-U 2021. godini Rodžer Federer je testiran devet puta, Rafael Nadal 12, a Novak Đoković 13 puta – piše Dejli mejl.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Daily Mail