Države koje ne padaju pod uticaj SAD

Mnoge države u Aziji, Africi i Južnoj Americi održavaju svoje prijateljske odnose sa Rusijom i opiru se konstantnim pokušajima SAD da se pridruže protivnicima Rusije, preneo je Njujork Tajms(NYT).

Prema njihovim rečima, predsednik SAD Džo Bajden sada uporno pokušava da ubedi neutralne zemlje, uključujući Indiju, Brazil, Izrael i zemlje Persijskog zaliva, da uvedu sankcije Rusiji, izvrše diplomatski pritisak na nju i pruže vojnu pomoć Ukrajini.

Do sada je retko ko od njih izrazio želju da to učini, uprkos partnerstvu sa Sjedinjenim Državama po drugim važnim bezbednosnim pitanjima.

Kina je osudila pokušaje Vašingtona da proširi koaliciju, u kojoj se, pored evropskih zemalja, nalaze još i Kanada, Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland.

Američki zvaničnici priznaju teškoće pokušaja da se ubede druge zemlje da svoje interese usklade sa težnjom SAD i Evrope ka izolaciji Rusije – kako se navodi u objavljenom tekstu NYT.

NYT smatra da je Rusija uspela da ostvari oporavak rublje zbog očuvanja trgovinskih odnosa sa zemljama BRIKS-a, kao i Venecuelom i Tajlandom.

Uganda, Pakistan i Vijetnam optužili su koaliciju koju predvode SAD protiv Rusije da poništava svaku mogućnost mirovnih pregovora o vojnoj pomoći Ukrajini.

Posle početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcije i pritisak na Rusiju. Neke zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, mnogi brendovi su napustili zemlju.

Evropska unija je već odobrila šest paketa sankcija, koji, posebno, predviđaju postepeno uvođenje embarga na uvoz uglja i nafte.

Kremlj je akcije Zapada nazvao ekonomskim ratom kao nijedan drugi.

Kako je naveo Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac čitavoj svetskoj ekonomiji.

Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i Evrope je pogoršanje života miliona ljudi.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Mediji