Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

Birači u Francuskoj danas su izašli na prvi krug parlamentarnih izbora koji će odlučiti da li će predsednik Emanuel Makron dobiti većinu ili ostati bez podrške potrebne da sprovede reformsku agendu.

Makron je suočen sa snažnim izazovom ujedinjenog levog bloka za koji ankete pokazuju da bi mogao lišiti predsednika potrebne većine u parlamentu, navodi Rojters.

Ankete pokazuju da bi Makronu i njegovim saveznicima moglo nedostajati čak 40 mesta od potrebne većine od 289 poslanika.

Ankete uoči izbora pokazuju da bi liderka desnice Marin Le Pen mogla dobiti veliki broj glasova i praktično potisnuti šanse Makrona, što bi za njega bilo ravno porazu, za prvi krug parlamentarnih izbora.

Makron o dijalogu sa Putinom

U prethodnih šest meseci, francuski i ruski predsednici Emanuel Makron i Vladimir Putin proveli su više od 100 časova u razgovorima telefonom, rekao je nedavno Makron za francuske medije.

Situacija u Ukrajini je veoma složena, pa sam posvetio mnogo vremena i uložio toliko energije u sve to. Teško je da se izračuna koliko sam imao razgovora sa Putinom od decembra. Razgovarali smo najmanje 100 sati – rekao je Makron, preneo je TASS.

Makron je dodao da nije tajna da je s Putinom razgovsrao i na zahtev predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Rusija se ne sme ponižavati. Jednom kada se neprijateljstva završe moći ćemo da gradimo put izlaska iz krize uz pomoć diplomatije. Siguran sam da Francuska treba da bude posrednik – dodao je.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters