Ekspert za hranu panično upozorava: Svetu je ostalo samo 10 nedelja zaliha pšenice?!

Da je svetu ostalo zaliha pšenice za samo 10 nedelja, upozorava ekspert, te da su nestašica đubriva, problemi u lancu snabdevanja i rekordne suše, kao glavni razlozi ove globalne krize.

Globalna nesigurnost hrane dostigla je nivoe koji nisu viđeni od finansijske krize 2008. godine, kaže Sara Menker, izvršni direktor Gro Intelligence, globalne kompanije koja koristi veštačku inteligenciju i javne i privatne podatke za predviđanje trendova u snabdevanju hranom.

Insajderi otkrivaju: Boris Džonson bludničio noćima

Ona je rekla UN-u da svet ima pri ruci pšenicu za oko 10 nedelja.

Obraćajući se na specijalnom sastanku Saveta bezbednosti u subotu, ona je rekla da sukob u Ukrajini nije uzrok krize bezbednosti hrane, već da je „jednostavno dolio ulje na vatru koja je dugo gorela”.

Ekspert je ukazao na rasprostranjenu nestašicu đubriva, probleme u lancu snabdevanja i rekordne suše kao glavne razloge za krizu.

Ovo nije ciklično. Ovo je seizmičko“, rekao je Menker, napominjući da „čak i da se rat završi sutra, naš problem bezbednosti hrane neće nestati bez usaglašene akcije.

Ona je naglasila da „bez agresivnih globalnih akcija, izlažemo se riziku od velike ljudske patnje i ekonomske štete“.

U Španiji gori sveta zemlja. Majska temperatura 40 stepeni

Kriza žitarica se oseća širom sveta jer su cene pšenice porasle na rekordno visoke nivoe u poslednja dva meseca.

Veliki proizvođači poput Rusije, Kazahstana i Indije ukinuli su izvoz kako bi zaštitili svoje domaće tržište, dok su ukrajinske isporuke u opasnosti zbog sukoba koji je u toku. Ovo je izazvalo strahove od nesigurnosti hrane i gladi širom sveta.

Izvršni direktor Svetskog programa za hranu UN-a, Dejvid Bizlej, ranije je rekao da je kod 49 miliona ljudi u 43 zemlje već „glad pokucala na vrata“.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji