EPS velikim firmama stornirao račune, a građanima slali izvršitelje

„Naišli smo na ogromna krivična dela i zloupotrebe, tipa storniranje računa, tipovanje stanja brojila gde su potrošači, zbog neočitavanja brojila i neizlaženja čitača na teren, bivali oštećeni“, kaže Nataša Prišić, specijalista korporativne bezbednosti i bivša zaposlena u Sektoru unutrašnje kontrole i bezbednosti EPS, a koja je ostala bez posla nakon što sto je ukazala na zloupotrebe službenog položaja i koruptivne radnje u Elektroprivredi Srbije.

Prišić, umesto disciplinskog postupanja i kažnjavanja počinilaca, kako kaže za Nova.rs, postaje nepoželjna u sistemu, trpi mobing i na kraju ostaje bez posla. Umesto da ćuti, kako je od nje zahtevano, odlučila je da javno govori o onome što je, radeći svoj posao, sa svojim kolegama razotkrila.

U Elektroprivredi Srbije, Nataša Prišič je radila od 2001.godine. U Elektrovojvodini Novi Sad, u Sektoru za projktovanje radila je deset godina, a narednih pet u Sektoru za finansije, u kontroli finansijskih tokova.

Od 2016. godine prelazi u Sektor za unutrašnju kontrolu i bezbednost koji pripada EPS-u Beograda. Te poslove obavlja na teritoriji EPS-a čitave Srbije. Posle šest godina rada na tim poslovima, dobija otkaz zbog, kako kaže, toga što je odgovorno radila svoj posao i ukazala na koruptivne radnje u Elektroprivredi Srbije.

Za Nova.rs govori o prvim malverzacijama koje je sa svojim kolegama otkrila i zbog čega kasnije ona postaje glavni problem EPS-a.

„Posle svake kontrole, u obavezi smo bili da zapisnike predamo direktno generalnom direktoru, odnosno Miloradu Grčiću i tada mom direktoru Nenadu Dilberoviću, koji se nalazio na čelu sektora Oni su nam direktno i davali zadatke. Problemi nastaju svaki put kada kontrolu radimo u Novom Sadu, gde su bili najveći propusti. Naišli smo na ogromna krivična dela i zloupotrebe, tipa storniranje računa, tipovanje stanja brojila gde su potrošači, zbog neočitavanja brojila i neizlaženja čitača na teren, bivali oštećeni“, kaže za Nova.rs Nataša Prišić, bivša radnica Sektora Unutrašnje kontrole EPS-a.

EPS velikim firmama stornirao račune, a građanima slali izvršitelje

Ona objašnjava na koji način su potkradani mali potrošači.

„EPS je sa firmom “Sikvester” imao ugovor gde njihovi čitači „treba“ da izađu na teren i redovno očitavaju brojila, što su nekada uglavnom radila deca radnika i bila plaćena po učinku. U ovom slučaju, čitači su imali redovnu fiksnu platu 80-100 hiljada dinara, lakše im je bilo da prepišu stanje brojila nego da ih na terenu redovno očitavaju. Kada se brojilo ne očita, korisnik dobije račun nultog iznosa na šta, naravno, ne reaguje. To se onda desi i sledećeg meseca a kada očitaju stvarno stanje, već nagomilane potrošnje, onda stiže račun velikog iznosa koji ukazuje na neracionalnu potrošnju. Tada korisnici dolaze na šalter Elektrodistribucije, jer nije njihova krivica što neko nije očitao brojilo, pa su oni dobili račun od nula dinara. Račun ne može da se stornira, i tu se dešava krađa. U programu se obračunava srednja vrednost, radi se korekcija računa i u toj korekciji se ne prikazuje pravo stanje potrošnje već srednja vrednost. Tu je svaki potrošač bivao zakinut za dve do tri hiljade dinara. Ovo se dešavalo u Novom Sadu, Sremskoj Kamenici, Sremskim Karlovcima, Beočinu, Bačkom Petrovcu…“, objašnjava Prišić.

Kaže da su se dešavala i storniranja računa velikim potrošačima, na šta stavlja akcenat, jer su u pitanju privredni subjekti na garantovanom snabdevanju. Prišić kaže da su to bili iznosi od oko 300 hiljada dinara a da su za slučaj saznali od rukovodilaca Operativnog distributivnog sistema (ODS), koji su im, kao unutrašnjoj kontroli, ukazali da je jednom radniku naređano da mora da stornira račun, kao i da će to raditi i narednih meseci.

„Pronašli smo da je njima rukovodilac sektora u Novom Sadu, koji nije imao nikakva ovlašćenja, stornirao račun, jednostavnim stiskom na dugme delete. To je bila naredba Gorana Čelara i Miroslava Parovića. Parović je, inače, bio direktor Odseka za tehničke usluge u Novom Sadu, čovek koji se sedam godina nije pojavio na poslu, a primao je platu EPS-a. Za rukovodica je postavio svog prijatelja Čelara, koji je stavljao štambilje i gde treba i gde ne treba, on je radniku naredio da stornira račun. Koleginica i ja dolazimo u kontrolu, uzimamo izveštaje od skoro svih radnika, koji potvrđuju slučaj kao i to da se rukovodioci ne pojavljuju na poslu, što čak i taj Goran Čelar priznaje. Kada smo ga pitali zašto, jer nije smeo potpisati potvrdu na garantovano snabdevanje, niti je smeo da stornira račun, on je rekao da je smatrao da je to poslovno kolegijalno. Odgovor nas je šokirao“, kaže Prišić.

Zapisnik, kako kaže, poslali su direktorima Miloradu Grčiću i Nenadu Dilberoviću ali daljeg postupanja nije bilo, sem ljutnje i besa onih koji su kontrolom razotkriveni.

„Kroz disciplinske i krivične mere počinioci su trebali biti kažnjeni, bez obzira što su to zaposleni, i što su na funkcijama, ali ništa se ne dešava, kontrola se zaustavlja. Funkcioneri grada Novog Sada, koji su deo vladajuća stranke, telefonskim putem rešavaju sve jer su u EPS pozapošljavali svoje ljude. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je zaposlio svoju sestru na mesto rukovodioca za korporativne poslove, koja sve zaustavlja. Za to je direktno kriv v. d. generalnog direktora Milorad Grčić i direktor mog sektora Nenad Dilberović koji su, bez obzira na političku pripadnost, po zakonu i svim pravilnicima o postupanju, trebali da reaguju. Pozapošljavani stranački „botići“ sve prihvataju, kao da su u obdaništu, i zanemaruju naše odgovorno obavljanje posla“, tvrdi Prišić.

Ona navodi i još neke od zloupotreba koje, bivaju samo početak otapanja ledenog brega. Između ostalog, tvdi da je dolazilo do zloupotreba sa stipendijama deci preminulih radnika.

„Ta deca se školuju i oni, umesto jednu stipendiju, plate dve pod izgovorom zdravstvenih problema. Sve su iscenirali, sve smo pronašli ali se opet ništa nije desilo“, dodaje Nataša Prišić.

EPS bez odgovora

Kako bi se uverili u istinitost tvrdnji Nataše Prišić, obratili smo se EPS-u sa pitanjima: Da li su se dešavala potkradanja potrošača tipovanjem stanja brojila i da li stornirani računi velikim potrošačima. Pitali smo ih i da li su sankcionisani i kažnjeni oni koji su u tome učestvovali a otkriveni postupkom unutrašnje kontrole? Odgovorn nismo dobili do zaključenja ovog teksta.

O tome, koliko radnika je zaposleno u EPS, a da ne dolaze na posao, kupovini diploma i nestručnosti kadra, ali i uticaju politike u Elektroprivredi Srbije, kupovini prislušnih uređaja kao i mobingu, koji je trpela na poslu i pretnjama jednog političara, po kazivanju Nataše Prišić, čitajte u narednim tekstovima na Nova.rs.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Nova