Er Srbija ostvarila rekordnu dobit

„Er Srbija“ je u 2023. godini, ostvarila rekordni profit od 40,5 miliona evraa sve to zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i prevezenih putnika, kao i efikasnom poslovanju, 

Na taj način, srpska nacionalna avio-kompanija je nastavila sa pozitivnim trendom poslovanja i praktično zabeležila dvostruko veći profit u poređenju sa prethodnom godinom, oba puta bez ijednog evra državnih subvencija, saopštila je ta kompanija.

Kako je navedeno, „Er Srbija“ je i tokom 2023. godine nastavila da ostvaruje pozitivan operativni i neto rezultat i prema preliminarnim rezultatima zabeležila prihod od 627,9 miliona evra, premašivši pola milijarde evra prihoda po prvi put od 2013. godine, od kada kompanija posluje pod sadašnjim imenom.

„Er Srbija je prošle godine značajno porasla u odnosu na poslednju pretpandemijsku 2019. godinu. Ta godina ostaje u istoriji, a novu istoriju pišemo sada. Prošle godine uvećali smo našu mrežu za 23 nove destinacije i u jednom trenutku leteli na ukupno 87 ruta do 34 zemlje širom Evrope, Severne Amerike, Azije i Afrike. U redovnom i čarter saobraćaju prevezli smo ukupno 4,19 miliona putnika, što je treći najbolji rezultat u istoriji kompanije dugoj skoro 97 godina.

Udeo transfernih putnika porastao je na 40 odsto, sa 35 odsto u 2022. godini. Veoma nas raduje što je takav rast bez presedana pratio i pozitivan finansijski rezultat. Intenzivni rast u 2022. i 2023. godini bio je neminovan da bismo odgovorili na povećanu tražnju i postigli kritičnu masu i tržišno prisustvo koje nam je neophodno za dalji razvoj poslovanja, u skladu sa našom strategijom. Sada, kada smo u jubilarnoj desetoj godini od pokretanja „Er Srbije“ dostigli pomenutu kritičnu masu, radićemo na daljoj stabilizaciji saobraćaja, produbljivanju mreže i unapređivanju usluga koje se pružaju putnicima – rekao je Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije“.

On je dodao da „srpska nacionalna avio-kompanija veliku zahvalnost za postignute rezultate i čvrstu poziciju lidera u avio-saobraćaju u ovom delu sveta duguje snažnoj podršci Vlade Republike Srbije, posvećenom radu zaposlenih, lojalnosti partnera i poverenju miliona prevezenih putnika.“

Pročitajte još:

U skladu sa ranijim najavama i u cilju daljeg razvoja poslovanja, zemaljsko opsluživanje za „Er Srbiju“ na beogradskom aerodromu od 5. marta 2024. godine od kompanije „Belgrejd erport“ preuzeo je „Menzis aviejšn“ (Menzies Aviation), vodeći globalni partner za usluge zemaljskog opsluživanja, od kojeg se očekuje snažna podrška ambicioznim planovima daljeg rasta „Er Srbije“, posebno po pitanju redovnosti saobraćaja i upravljanja prtljagom putnika.

U narednim nedeljama i mesecima, planirano je proširivanje flote „Er Srbije“, pre svega kada je reč o regionalnim avionima ATR 72-600, ali i novim avionima za dugolinijski saobraćaj erbas A330-200, koji bi trebalo da doprinesu jačanju tog vida saobraćaja i daljoj ekspanziji.

U oktobru 2013. godine, prvim letom aviona erbas A319 Novak Đoković obeležen je novi početak kompanije pod novim brendom i imenom „Er Srbija“. Od nekadašnjeg „Jat ervejza“ koji je bio doveden na rub održivosti, nastala je „Er Srbija“. Tokom inicijalnog šestogodišnjeg perioda transformacije od 2013-2018. godine, kompletno je obnovljena flota, proširena mreža destinacija, uspostavljeni su novi efikasni procesi i implementirani savremeni sistemi.

Od 2019. godine, u kojoj su zahvaljujući postavljenim dobrim osnovama postignuti rekordni rezultati, počinje period rasta, koji je privremeno prekinut pandemijom korona virusa. Od 2021. godine počinje period oporavka, da bi se kompanija tokom 2022. vratila na rekordne rezultate i snažnom ekspanzijom u 2023. godini otvorila prostor za nastavak rasta u predstojećim godinama, saopštila je „Er Srbija“.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/kurir.rs