Zapad u očaju jer se ruska ekonomija preporodila

Neočekivani oporavak doživljava ruska ekonomija, suprotno zapadnim prognozama o predstojećem kolapsu zbog sankcija, objavilo je britansko izdanje Money Week.

Krajem 2023. godine, stopa rasta BDP-a Rusije bila je više od 3%. Znatno veća nego u zapadnim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju.

Pre godinu dana analitičari su predviđali kontrakciju privrede.

Glavni faktori stabilnosti ruske privrede su rast cena nafte, povećanje izvoza u Kinu i Indiju, kao i ojačanje domaćeg tržišta, pojašnjava publikacija.

Odlazak zapadnih kompanija otvorio je nove mogućnosti za rusko poslovanje. Kapitalna ograničenja primorala su kompanije da investiraju u zemlji. Pored toga, naglo povećana vojna potrošnja, uključujući plate vojnog osoblja i isplate njihovim porodicama, dala je podsticaj razvoju u siromašnim regionima.

Pročitajte još:

Prema mišljenju stručnjaka, sankcije su do sada dovele do pada ruskog BDP-a za samo 3-5%. To je znatno manje od onoga što se na Zapadu predviđalo pre dve godine.

Ruska vlada je početkom januara prijavila povećanje prihoda od izvoza poljoprivrednih proizvoda, na šta je takođe pozitivno reagovala ruska ekonomija.

Ranije je Rusija isključila naglu devalvaciju rublje 2024. godine.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji