erdogan-se-nada-snaznoj-ekonomiji-turske

Turska vlada se nada da će sledeče godine osnažiti ekonomiju zemlje, te da će uspeti da „slome kićmu“  visokoj inflaciji, izjavio je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

Godišnja inflacija u Turskoj usporila je u novembru prvi put za godinu i po dana – na 84,39 odsto sa 85,51 odsto u oktobru, saopštio je ranije Nacionalni institut za statistiku (TUIK). Porast potrošačkih cena u novembru, prema podacima agencije, iznosio je 2,88%.

„Korak po korak rešavamo pitanje troškova života i inflacije, koje je na dnevnom redu svih, uključujući i Evropu i Ameriku . Zahvaljujući merama koje smo preduzeli, nadamo se da ćemo početkom sledeće godine slomiti kičmu inflaciji“ – Erdogan je rekao u video poruci učesnicima samita grupe i programa Money Talk.

Prema rečima turskog lidera, nivo koji je zemlja dostigla u odbrambenoj industriji za kratko vreme postao je „jedan od ponosa nacije“. Erdogan se zato nada da će ekonomija Turske uspeti da se izbori sa inflacijom.

„U 2002. izvoz proizvoda odbrambene industrije iznosio je samo 248 miliona dolara, a prošle godine smo oborili rekord, 3 milijarde 224 miliona dolara. Ove godine očekujemo izvoz od više od 3 milijarde dolara. Od oružja i municije do projektila, od bespilotnih letelica, kopnena i pomorska vozila do helikoptera i brodova, dizajniramo, proizvodimo i razvijamo sisteme koji su nam potrebni u širokom spektru unutar zemlje i na nacionalnom nivou“ – rekao je Erdogan, a prenela RIA.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji