erdogan-sistem-globalne-bezbednosti-se-mora-ponovo-izgraditi

Na 6. Samitu o saranji i merama poverenja u Aziji, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je sistem globalne bezbednosti mora se ponovo izgraditi.

Erdogan je takođe pojasnio da je Turska poslednjih godina mnogo puta saopštavala da svet čini više od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev na Samitu izjavio da se nove geopolitičke realije negativno odražavaju na stabilnost cele Azije, ometaju napore za produbljivanje ekonomske integracije.

Uzbekistanski predsednik je ocenio da je primetno nezabeležno odsustvo dijaloga i poverenja, kao i rastuća neizvesnost u međunarodnim odnosima.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin je u obraćanju učesnicima Samita u Astani poručio da se u globalnoj politici dešavaju ozbiljne promene, da svet postaje multipolaran i da ključnu ulogu počinje da igra Azija. On je pozvao zemlje Azije da aktivnije sarađuju sa međunarodnom bankom podataka u cilju suprotstavljanja terorizmu.

U glavnom gradu Kazahstana, Astani, od 13-14. oktobra održava se 6. Samit o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji. Samit je međunarodni forum koji objedinjuje države azijskog kontinenta u cilju jačanja saradnje radi obezbeđivanja mira, bezbednosti i stabilnosti u Aziji.

Trenutno, u sastav Samita ulazi 27 članica država, dok status posmatrača ima 9 država.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji