vladimir-putin-zlatna-milijarda-na-planeti-zivi-na-tudji-racun

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da treba preispitati princip globalnog finansijskog sistema koji omogućava da „zlatna milijarda“ na planeti živi na tuđi račun, te da sve prepreke globalnim lancima snabdevanja moraju biti uklonjene.

Ruski predsednik doputovao je danas u Astanu, glavni grad Kazahstana, gde će u naredna dva dana učestvovati na tri multilateralna samita.

U Astani se danas održava Konferencija o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA), čijih 27 država članica čine oko 90 odsto teritorije Azije i skoro polovinu svetske populacije, navodi ruska agencija.

Pozivamo na uklanjanje svih veštačkih, nelegitimnih barijera koje sprečavaju obnavljanje normalnog funkcionisanja globalnih lanaca snabdevanja u cilju rešavanja hitnih problema bezbednosti hrane – rekao je u obraćanju Putin.

Vladimir Putin je izjavio i da Rusija smatra da treba preispitati principe globalnog finansijskog sistema, jer je sadašnji omogućio da „zlatna milijarda“ na planeti živi na tuđi račun.

Kao i mnogi naši partneri u Aziji, smatramo da je neophodno revidirati principe globalnog finansijskog sistema, koji je decenijama dozvoljavao da samoproglašena tzv. zlatna milijarda, koja je zatvorila sve tokove kapitala i tehnologije, u velikoj meri žive na tuđi račun – rekao je ruski predsednik.

Putin je ukazao na postojanje realne pretnje od gladi i velikih šokova zbog nestabilnosti cena energenata i hrane širom sveta, a prema njegovim rečima,„to dovodi do pogoršanja kvaliteta života i u razvijenim i u zemljama u razvoju“.

Postoji realna opasnost od gladi i velikih društvenih previranja, posebno u najsiromašnijim zemljama – istakao je Putin.

On je izjavio i da Azija, u kojoj, po njegovim rečima, jačaju novi centri moći, igra veliku ulogu u tranziciji ka multipolarnom svetu.

Azijske zemlje su motori svetskog ekonomskog rasta – naglasio je Putin.

On je govorio i o situaciji u Avganistanu i poručio da „nezakonito blokirana sredstva Avganistana moraju biti odmrznuta, i da zemlja treba da dobije nadoknadu za pričinjenu štetu tokom godina okupacije“.

Prema Putinovim rečima, Avganistan ostaje jedan od najakutnijih bezbednosnih izazova u regionu.

Ruski predsednik je rekao da ova zemlja, kao rezultat više od 20 godina vojnog prisustva SAD i NATO-a i neuspeha njihove politike, nije u stanju da se sama nosi sa terorističkim pretnjama, što potvrđuje niz nedavnih krvavih terorističkih napada, uključujući bombardovanje ruske ambasade u Kabulu 5. septembra.

Putin je još skrenuo pažnju učesnicima konferencije CICA na činjenicu da je Rusija, zajedno sa partnerima iz Kine, predložila zajedničku izjavu za samit u Astani, o bezbednosnoj saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i rekao je da se nada da će ona biti usvojena.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji