Erdogan: Zapadnim zemljama se ne može verovati

Zapadnim zemljama se ne može verovati, posebno u političkim pitanjima, rekao je Erdogan tokom razgovora sa predstavnicima mladih u Vanu.

 Pitamo Grčku zašto ste gradili vojne baze. Oni nam daju odgovor: „protiv Rusije“. A šta ste uradili da podržite Ukrajinu ako ste protiv Rusije? Sve je to laž. Ovom Zapadu se ne može verovati – rekao je turski predsednik Erdogan, prenose RIA novosti..

Prema njegovom mišljenju, sa zapadnim zemljama se može sarađivati u oblasti nauke ili umetnosti, ali ne i politike.

 Na primer, Brisel već dugi niz godina ne može da donese konačnu odluku o ulasku Turske u Evropsku uniju, iako je Ankara dobila status kandidata još 1999. godine – dodao je Erdogan.

On je ranije upozorio da bi tekuća militarizacija ostrva u istočnom Egeju od strane Grčke mogla da se „završi katastrofom“.

Odnosi između dve zemlje su se poslednjih godina ozbiljno zaoštrili zbog teritorijalnih sporova, kao i zbog činjenice da dve strane ne uspevaju da se dogovore o granicama morskih zona.

Erdogan je prošlog meseca rekao da se protivi zahtevu Švedske i Finske da se učlane u NATO. Turski predsednik je optužio vlade tih zemalja da podržavaju i daju utočište kurdskim militantima i drugim grupama koje smatra teroristima.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je danas rekao da su turske zabrinutosti opravdane.

„Ovo su opravdane zabrinutosti. Ovde se radi o terorizmu, o izvozu oružja – rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom.

Kako je rekao generalni sekretar NATO, nijedan saveznik NATO-a nije pretrpeo više terorističkih napada od Turske.

Ne pre juna iduće godine

Erdogan isključio je tokom današnjeg susreta sa turskom omladinom mogućnost raspisivanja prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj. „Oni (opozicija) traže da se odredi datum izbori. Izbori će biti održani u junu sledeće godine. Neće biti vanrednih izbora u novembru“, poručio je Erdogan. On je pozvao opozicionog lidera Kemala Kiličdaroglua, prvog čoveka Narodne republikanske stranke, da se „prvo pripremi“ i saopšti da li će se kandidovati na predsedničkim izborima, prenosi TASS.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji