EU će "podržati" Belorusiju milijardama evra ako pređe na demokratiju

EU je spremna da mobiliše sveobuhvatan plan ekonomske podrške Belorusiji vredan 3 milijarde evra kada se u toj zemlji dogodi demokratska tranzicija.

To je u svom autorskom tekstu poručio visoki komesar za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj

„Ovo jasno pokazuje našu dugoročnu posvećenost miru, demokratskim težnjama i prosperitetu beloruskog naroda. Pre dve godine, milioni Belorusa stajali su u dugim redovima da daju svoje glasove na izborima za predsednika zemlje jer su želeli demokratske promene, ali njihov glas je ignorisan, a izbori namešteni“, napisao je Borelj u tekstu objavljenom na sajtu diplomatske službe EU.

On je podsetio da su Belorusi izašli na ulice da protestuju, ali režim u Minsku je odgovorio „sveobuhvatnim bezakonjem i brutalnošću koja je desetkovala civilno društvo i stavila van zakona slobodne medije“.

Borelj je istakao da je EU jasno stavila do znanja da su sankcije reverzibilne i da će biti ukinute čim beloruske vlasti obustave represiju, oslobode i rehabilituju sve političke zatvorenike, započnu pravi, inkluzivni nacionalni dijalog i okončaju saučesništvo u ratu Rusije protiv Ukrajine. Takođe EU planira da investira milijarde evra u Belorusiju.

„Kao što sam juče svečano potvrdio u ime EU i njenih 27 država članica, mi ćemo biti uz narod Belorusije, kao što ćemo biti uz narod Ukrajine sve dok naša zajednička budućnost ne bude ostvarena u bezbednoj, suverenoj, demokratskoj i prosperitetnoj Evropi“, poručio je Borelj.

Poznata nam je svima EU demokratija. Možemo da vidimo na primeru mnogih zemalja kakvu tranziciju su prošli nakon demokratske intervencije. Mnoge zemlje su postale totalno zavisne os sistema, privatna svojina je preuzela kapital, a narod prepušten globalnim strujama.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji