EU ima ulogu poštara u nuklearnom sporazumu sa Iranom

Ućešće EU u obnavljanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije o iranskom nuklearnom programu poslednjih meseci svedeno je na ulogu poštara, rekao je direktor Centra za energiju i bezbednost Anton Hlopkov.

On je dodao da se poređenje sa poštarom odnosi i na nacrt sporazuma koji je pripremila Evropska unija o restauraciji nuklearnog sporazuma.

U stvari, to su sporazumi koji su već odavno postignuti sa malim inovacijama koje su rezultat zajedničkog rada učesnika ovog sporazuma – rekao je Hlopkov.

Iran je ranije odgovorio Evropskoj uniji na nacrt sporazuma koji je pripremila o obnavljanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije o iranskom nuklearnom programu.

Pre toga je koordinator iz EU na razgovorima predstavio konačan tekst nacrta sporazuma.

2015. Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Iran ušle su u JCPOA, koji je uključivao ukidanje sankcija u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

U maju 2018, SAD su se povukle iz JCPOA pod Donaldom Trampom i ponovo uvele sankcije Teheranu .

Kao odgovor, Iran je najavio postepeno smanjenje svojih obaveza prema sporazumu, ukidajući ograničenja na nuklearna istraživanja, centrifuge i nivo obogaćivanja uranijuma.

Po svemu sudeći velike sile vuku poteze dok manji igrači imaju ulogu poštara u pregovorima sa Iranom oko nuklearnog pitanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji