EU pritiska Srbiju zato što ne uvodi sankcije Rusiji

Nastavlja se pritisak Evropske unije na Srbiju zato što ne uvodi sankcije Rusiji.

Na prvom sastanku Evropske političke zajednice u Pragu očekuje se da Srbija vođama EU i drugih zemalja objasni zašto, mada pregovara o članstvu s EU, ne zavodi sankcije Rusiji koje je Unija Moskvi nametnula zbog agresije na Ukrajinu, rekao je novinarima danas u Briselu jedan visoki zvaničnik Evropske komisije (EK).

Funkcioner EK je naveo da nije predviđena posebna rasprava o stavovima Srbije oko sankcija Rusiji, ali je podvukao da neke članice EU tome pridaju važnost, „iako Beograd na sastanku neće biti nikako stavljen na neku optuženičku klupu“. EU će Srbiju da podseti da treba svoju politiku da uskladi sa EU i da uvede Rusiji sankcije ukoliko želi da postane članica i ako taj proces sve više liči na utopiju, imajući u vidu koliko se sve sporo odvija i koliko EU zapravo nema sluha za potrebe Srbije.

Izvor u Briselu je ponovio da je stav Unije da Evropska politička zajednica neće i ne može biti neka zamena za proces proširivanja EU, jer je to potpuni drugi postupak koji se temelji na usvajanju „tekovina“ i pravila i standarda Unije.

Po njegovom objašnjenju, praktično sve zemlje Unije su zavele sankcije Rusiji, ali ima zemalja koje to nisu u potpunosti učinile i snažan je zahtev velike većine članica EU da to učine svi, uključujući države koje pregovaraju o članstvu s EU.

Cilj pokretanja Evropske političke zajednice je da se, kako je on rekao, oko zajedničkih vrednosti i mera i politika okupe i objedine po slobodnoj volji zemlje Unije, kao i zemlje u susedstvu, od Islanda pa do Turske, a očekuju se dogovori oko energije, klime, ekonomske krize na starom kontinentu.

Premijeri Holandije i Albanije Mark Rute i Edi Rama su u zajedničkom uvodniku na briselskom portalu Politiko danas, povodom pokretanja Evropske političke zajednice, podvukli da „stari kontinent mora određivati sopstvenu budućnost, a jedini način je da zajedno delaju kao demokratski članovi evropske porodice“.

Po mišljenju Rutea i Rame, u središtu rasprave moraju biti pitanja od važnosti za sve, od rata u Ukrajini, do energetske zavisnosti i bezbednosti kad je u pitanju hrana.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji