Tramp traži da Vrhovni sud pregleda zaplenjenu dokumentaciju

Bivši predsednik osporava avgustovsku raciju u njegovoj kući od strane FBI-a, koji ga je optužio za uzimanje poverljivih materijala

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je Vrhovni sud da proceni tranšu dokumenata zaplenjenih iz njegovog doma od strane saveznih organa za sprovođenje zakona, nadajući se da će poništiti presudu nižeg sudije koji je odbio bilo kakvu nezavisnu reviziju navodno poverljivih dokumenata.

Tramp je u utorak uložio hitnu žalbu najvišem nacionalnom sudu, tražeći od sudija da ponište nedavnu odluku saveznog žalbenog suda, koji je insistirao da su dokumenti u pitanju poverljivi i pripadaju vladi, a ne bivšem šefu.

„Svako ograničenje sveobuhvatnog i transparentnog pregleda materijala zaplenjenog u vanrednom prepadu na dom predsednika narušava poverenje javnosti u naš pravosudni sistem“, napisali su advokati u podnesku, dodajući da je „vlada pokušala da kriminalizuje spor oko upravljanja dokumentima i sada se oštro protivi transparentnom procesu koji obezbeđuje preko potreban nadzor.“

Trampov pravni tim je tvrdio da je potrebna nezavisna revizija za 100 dokumenata zaplenjenih iz njegovog doma tokom racije FBI 8. avgusta, rekavši da bi specijalno određen pravosudni zvaničnik trebalo da „odredi da li su dokumenti sa oznakama poverljivosti zaista poverljivi“. Bivši predsednik tvrdi da je deklasifikovao materijale pre nego što je napustio Belu kuću, čak i neke dokumente sa oznakom „strogo poverljivo“, iako je Ministarstvo pravde tvrdilo da neki od papira sadrže veoma osetljive informacije.

Ako sudije prihvate Trampov zahtev, dokumenti će biti podvrgnuti analizi, iako bivši POTUS nije tražio od suda da vrati na snagu prethodnu presudu, u kojoj se navodi da DOJ ne može da koristi navodno poverljive dokumente kao deo krivične istrage o njegovim postupcima nakon što je napustio kancelariju. Umesto toga, pozvao je sud da jednostavno vrati dokumente specijalnom ekspertu Rejmondu Diriju, sudiji treće strane koji je prethodno bio prisluškivan da pregleda papire.

Sudija Vrhovnog suda Klarens Tomas je kasnije naložio Ministarstvu pravde da odgovori na Trampov hitan podnesak do sledećeg utorka, iako sam Vrhovni sud nema čvrsti rok kada mora da odgovori na žalbu. koju podneo Tramp.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji