Peresvet aktiviran?! Mistična svetlost iznad ruskih gradova

Stanovnici Moskve, Omska i Belgoroda javili su da su na nebu iznad tih gradova u utorak veče primetili neobični svetlosni snop.

Novo lasersko naoružanje Peresvet koje pravi svetlosni štit ili nešto drugo?

Kako su rekli, kretao se sa zemlje i išao pravo u nebo.

Kako korisnici na Tviteru prenose, identično isijavanje primećeno je i u Murmansku, koji je sedište Severne flote i oko koga se nalaze najveće podmorničke baze sa nukelarnim podmornicama, posebno strateškim koje mogu da lansiraju balističke rakete, a koje su poslednjih nedelju dana fokus američki izviđačkih satelita i aviona.

O čemu se radi još uvek nije poznato, a nagađanja, fotografije ali i video-snimci su brzo prvo preplavili ruske, a onda i ostale društvene mreže.

Iako se za sad ne zna šta je, kod ruskih vojnih analitičara postoji pretpostavka, da je ova svetlost nastala kao proces aktivnih smetnji prema izviđačkim satelitima.

O tome je svoj sud dao i ruski novinar Dmitrij Smirnov na svom Telegram kanalu:

„Krajnje je vreme: Čudni zraci na nebu nad Belgorodom. U Ukrajini se već raspravlja da je sve izgubljeno – Putin je lansirao lasersko oružje „Peresvet“ (nazvano po srednjevekovnom ratniku-monahu kojega je sveti Sergije Radonješki blagoslovio da ide u bitku na Kulikovskom polju).

Neki stručnjaci sugerišu da ovaj sistem stvara efekat „zida svetlosti“ u troposferi, ometajući rad optičkih sistema.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji