EU šalje paket municije Ukrajini u vrednosti od milijardu evra

Dogovor uključuje artiljerijske granate i projektile i dolazi uz sličnu isporuku koju je blok dogovorio u aprilu

Članice EU dogovorile su mehanizam finansiranja koji bi podrazumevao paket municije u vrednosti od milijardu evra Ukrajini, kao deo plana pomoći bloka, navodi se u saopštenju Saveta EU u petak. Očekuje se da paket uključuje uglavnom artiljerijske granate kalibra 155 mm i projektile „ako se to zahteva“.

Ovo dolazi kao dodatak municiji u vrednosti od milijardu evra koju su članice bloka pristale da pošalju Kijevu iz sopstvenih zaliha u aprilu.

„Zajedno sa prethodnom odlukom da brzo obezbedimo municiju iz postojećih zaliha, u tu svrhu izdvajamo 2 milijarde evra, čime ukupna vojna podrška EU Ukrajini iznosi 5,6 milijardi evra“, rekao je visoki diplomata EU Žozep Borel.

Paket municije će nabavljati i isporučivati članice EU, objašnjava se u saopštenju i dodaje da će za nadoknadu, ugovori o nabavci ili narudžbenici morati da budu zaključeni do 30. septembra 2023. Municija se može kupovati samo od „privrednih operatera osnovanih u EU ili Norveškoj“, saopštio je Savet EU.

Ova mera dolazi kao deo višedelne šeme koju je Savet usvojio 20. marta, a koja je imala za cilj da ukrajinskim snagama obezbedi milion artiljerijskih granata u roku od 12 meseci.

Šema je u početku izazvala neka neslaganja među državama članicama EU, a Francuska je navodno zahtevala kompenzaciju za snabdevanje koju Kijev nikada nije ni tražio, navodi poljska novinska agencija PAP.

Pročitajte još:

Blok je na kraju uspeo da se 13. aprila dogovori o „prvom koloseku“ plana vrednog milijardu evra. Nedelju dana kasnije, Njujork tajms je izvestio da zapadne nacije ne uspevaju u svojim naporima da Ukrajini obezbede neophodnu količinu oružja, sistema i municije.

Tajms je primetio da se većina obećanih tenkova nemačke proizvodnje Leopard još uvek obnavlja. List navodi da će industrijama EU i SAD biti potrebne „godine da sustignu potražnju“ Kijeva, koja je „u suštini neograničena“.

Ukrajina je takođe više puta kritikovala svoje zapadne pristalice zbog kašnjenja i navodnog nedostatka dovoljnih zaliha.

Moskva je, u međuvremenu, više puta upozoravala da će „pumpanje” Kijeva oružjem i municijom samo produžiti sukob i rizikovati opasnu eskalaciju, potencijalno čak i direktnu konfrontaciju između Rusije i NATO-a.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT