Evropska komisija planira da zaduži članice do guše kako bi pomogli Ukrajini

Evropska komisija planira da se EU zaduži kako bi pokrila kratkoročne potrebe Ukrajine za finansiranjem. To bi bilo za naredna tri meseca, procenjeno na 15 milijardi evra, izjavila su za POLITICO trojica diplomata upućenih u ovaj problem.

Plan će biti predstavljen već 18. maja – rekli su.

Prema ukrajinskoj vladi i Međunarodnom monetarnom fondu, Ukrajini je potrebno 5 milijardi evra mesečno da bi održala ekonomiju. Tu su uključene isplate plata i penzija kao i briga o raseljenom stanovništvu i drugi troškovi vezani za rat.

Sjedinjene Države su se obavezale da će obezbediti trećinu te sume, što bi ostavilo nepokrivenih 10 milijardi evra.

Komisija je u petak obavestila ambasadore EU o planu za premošćavanje tog jaza. Plan bi podrazumevao da Komisija izda dug na osnovu garancija koje su dale zemlje EU.

To je slično takozvanom programu SURE koji se koristio tokom pandemije za prikupljanje sredstava za kratkotrajno nezaposlene, rekle su diplomate.

U to vreme, Komisija je tražila 25 milijardi evra garancija za prikupljanje 100 milijardi evra.

Iako je finansijski jaz Ukrajine mnogo manji, Komisija nije dala detalje o tome koliko bi joj bilo potrebno i kako bi to bilo podeljeno između zemalja, rekle su diplomate.

Plan bi mogao da bude predstavljen već 18. maja, a najmanje tri zemlje, uključujući Austriju, Nemačku i Grčku. Zatražile su alternativne opcije, kako se navodi u nadi da će zemlje koje nisu članice EU poput Japana, Norveške i Velike Britanije se „uleteti“ takođe.

U međuvremenu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je predložio drugu opciju za finansiranje obnove Ukrajine: konfiskaciju ruskih deviznih rezervi koje su trenutno zamrznute pod sankcijama EU.

Francusko predsedništvo želi da to pitanje iznese na razmatranje šefovima država i vlada krajem maja.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Politico