FBI upozorio na sajber napade koji bi onesposobili svetski lanac prehrane

Američki Federalni Biro(FBI) upozorio je da bi porast napada ransomvare-a usmerenih na poljoprivredne zadruge mogao poremetiti „celi lanac snabdevanja prehranbenih proizvoda“

Najviša američka agencija za sprovođenje zakona upozorila je na povećane sajber napade na poljoprivredne zadruge, rekavši da bi hakeri mogli da ciljaju velike farme i potencijalno utiču na snabdevanje hranom u svetu.

Sajber odeljenje FBI-ja je ranije ove nedelje izdalo obaveštenje privatnoj industriji, ukazujući na sve veći broj napada ransomvera na poljoprivredne zadruge tokom jesenje žetve 2021. i prvih meseci 2022. godine.

Hakeri će verovatno napasti poljoprivredne zadruge tokom kritične sezone sadnje i žetve, ometajući operacije, izazivajući finansijske gubitke i negativno utičući na lanac snabdevanja hranom – navodi se, dodajući da takva kršenja mogu uticati na sezonu sadnje – ometajući nabavka semena i đubriva.

Biro je dalje naveo nekoliko nedavnih slučajeva, uključujući period od mesec dana krajem prošle godine u kojem je šest velikih žitnih zadruga pogođeno raznim napadima ransomvera, kao i „kompanija za proizvodnju žitarica iz više država“ koja je doživela sličan hak u martu.

Uočeno je da bi takvi napadi mogli imati široko rasprostranjene posledice na globalno snabdevanje hranom s obzirom na važnost žitarica i za ljude i za stoku.

„Značajan poremećaj u proizvodnji žitarica mogao bi da utiče na ceo lanac prehrane, jer žito ne konzumiraju samo ljudi, već se koristi i za ishranu životinja“, navodi se.

Pored toga, značajan poremećaj u proizvodnji žitarica i kukuruza mogao bi da utiče na trgovinu robom i zalihe.

Ransomvare je oblik zlonamernog softvera koji se koristi za šifrovanje i blokiranje pristupa podacima žrtve sve dok se ne plati „otkupnina“ napadačima, koji često prete da će objaviti ili uništiti datoteke ako se ne izvrši plaćanje.

Upozorenje FBI dolazi usred zabrinutosti zbog nestašice hrane u nekim regionima.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: CbsNews