...
Japan stavlja na prodaju svoje rezerve nafte

Japan će 10. maja održati aukciju na kojoj će prodati 760.000 kilolitara, ili 4,8 miliona barela naftte iz nacionalnih rezervi, u okviru akcije koju koordinirana Međunarodna agencija za energetiku (IEA) s ciljem da se ohlade rastuće cene tog energenta, saopštilo je japansko Ministarstvo industrije.

Premijer Fumio Kišida rekao je ranije ovog meseca da će Japan pustiti u prodaju rekordnih 15 miliona barela nafte iz državnih rezervi kao dio druge runde koordinirane tržišne intervencije IEA.

Misteriozni leteći vrtlog na nebu iznad Havaja(Video)

Od ukupne količine, šest miliona barela će doći iz privatnih rezervi, a 9,0 miliona barela iz državnih rezervi, navelo je Ministarstvo industrije prošle sedmice, piše Rojters.

Japan je krajem januara imao oko 470 miliona barela rezervi nafte, što pokriva 236 dana domaće potrošnje, a ta količina uključuje državne rezerve, privatne zalihe u rezervoarima lokalnih rafinerija i kao i sirovu naftu u zajedničkim skladištima sa zemljama proizvođačima.

Početkom aprila, države članice IEA su se dogovorile da plasiraju 60 miliona barela nafte iz rezervi na tržište, povrh 180 miliona barela koje je najavio Vašington krajem marta, radi suzbijanja uzavrelih cena „crnog zlata“.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.