Misteriozni leteći vrtlog na nebu iznad Havaja

Ranije ove nedelje, misteriozni leteći vrtlog primećen je iznad opservatorija Maunakea na Havajima. Dok su mnogi spekulisali da li je u pitanju NLO ili crvotočina, astronomi su ponudili još jedno objašnjenje.

 

Dr Marko Langbruk, tehnički savetnik na odeljenju za astronomiju Univerziteta u Lajdenu, kaže da leteći vrtlog u obliku spirale nije NLO. Umesto toga, to je otvor za gorivo nakon deorbitnog sagorevanja iz gornjeg stepena rakete SpaceX-a lansirane istog dana.

Mask potvrdio da je odbio najvećeg „filantropa“ na svetu Bila Gejtsa

U pitanju je raketa lansirana iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji.

Doktor Langbruk, koji je takođe autor na blogu SatTrackCam, kaže da je deorbita gornjeg stepena rakete pala iznad Tihog okeana. Spiralni leteći vrtlog je karakterističan znak spaljivanja rakete nakon deorbite.

Iako identitet misterioznog letećeg vrtloga nije uzbudljiv kao da je NLO, to je još uvek intrigantno. Videti kako de-orbitno-sagorevanje stvara tako spektakularnu spiralu je još jedan podsetnik koliko su neverovatna bila naša nedavna slanja u svemir. Ova posebna raketa je korišćena za lansiranje svemirske letelice NROL-85, koja je špijunski satelit za Nacionalnu izviđačku kancelariju.

Neidentifikovani leteći objekti na nebu

Dok je posmatranje letećeg vrtloga uzbudljivo, to zapravo nije NLO.  Iako u početku može izgledati misteriozno, stručnjaci tvrde da je ova anomalija potpuno normalna.

Ipak, postoji nešto uzbudljivo u perspektivi da NLO stvori takav efekat.

Još 2021. godine, ispostavilo se da je NLO uočen iznad Vašingtona samo ostaci lansiranja SpaceX Starlink-a.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Bgr